Potraviny, které na podzim nejezte!

Tagy:  podzim, zima, jídlo, jídelníček, zelenina, ovoce, luštěniny

Sponzorované odkazy:

Potraviny, které na podzim nejezte!

Co lékař, to diametrálně odlišný názor na stravu a životní styl. Zatímco jeden si zarytě stojí za tím, že by se mělo jíst 6× denně, další je přesvědčen, že 3 hlavní jídla lidskému organismu bohatě stačí. Záleží pak na vás, k jaké variantě se přikloníte a co je vašemu tělu bližší. Ovšem na jednom se odborníci přes zdravou stravu určitě shodují a to je fakt, že by se měly konzumovat vždy sezónní potraviny a nejlépe ty, které byly vyprodukovány na domácí půdě, neboť jsou tělu nejpřirozenější. Podívejte se, které potraviny, ač tak na první pohled vůbec nepůsobí, jsou na podzim nevhodné a měli byste se jim vyhnout.

Zelenina ano, ale která?

Zelenina je jednou z nejdůležitějších surovin vůbec a denně bychom měli zkonzumovat až 500 gramů jejího množství. Ovšem ne každá zelenina je v to dané roční období ideální variantou. Podzim a zima jsou doby, kdy se tělo vysušuje a proto je třeba jej zavlažovat a vyvarovat se takovým potravinám, které vedou k dalšímu přesušování. Vyhněte se proto brokolici, bramborám, celeru, veškeré mražené a sušené zelenině, dále pak čerstvé kukuřici, lilku, zeleným olivám, rajčatům a také křenu. Neznamená to však, že si po čas zimy, která trvá téměř půl roku, nemůžete dopřát brokolicový krém, ale držte se pravidla, vše s mírou.

Kukuřici se v zimě vyhýbejte, autor: vanesscipesKukuřici se v zimě vyhýbejte, autor: vanesscipes

Ovoce jedině čerstvé

Jak již bylo řečeno, tělo je na podzim a v zimě vystaveno vysušování, proto je celkem přirozené, že byste neměli konzumovat sušené ovoce ani jiné sušené pochutiny. Vsaďte proto na čerstvost a svěžest, kterou vám poskytnou meruňky, banány, avokádo, bobuloviny, kokos, datle, fíky, hrozny, mango, meloun, nektarinky, pomeranče, papája, broskve, ananas a švestky. Naopak se vyhýbejte jablkům a hruškám.

Luštěniny jako základ

Luštěniny jsou základ zdravého stravování a kdo je nekonzumuje je sám proti sobě. V létě, kdy se snažíte mít jídelníček spíše odlehčený je zcela přirozené, že na nadýmavé fazole nemáte příliš chuť, ale v zimě by menu mělo být trochu hutnější a energeticky náročnější, proto se luštěnin rozhodně nebojte. Pochutnejte si na cizrně, červené rýži a mungo klíčkách, ale vyvarujte se sojovému masu, sojové mouce a klasické čočce.

Nekonzumujte ani sóju, autor: Ranjitha DeepeshNekonzumujte ani sóju, autor: Ranjitha Deepesh

Článek Potraviny, které na podzim nejezte! byl publikován 29. září 2013 v 12.00 v rubrice Zdraví a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...