Anemie neboli chudokrevnost není tak výjimečným onemocněním

Tagy:  anémie, krev, kyslík, hemoglobin, krvinky, krevní plazma, transplantace, železo, únava, zrychlený tep

Sponzorované odkazy:

Anemie neboli chudokrevnost není tak výjimečným onemocněním

Anémie, nebo také chudokrevnost je projevem sníženého množství červených krvinek, které hrají zásadní roli při zásobení organismu kyslíkem. Příznaky jsou velmi komplexní léčení se odvíjí od původu nemoci, které může být dědičné či námi ovlivněné. Jistě se vyplatí dozvědět se o chorobě více a případně ji také odhalit, podle zřejmých příznaků.

Jak to v těle funguje

Anémie se projevuje celým souborem příznaků a to proto, že krevní poruchy vždy ovlivňují celý organismus. Kyslík po těle roznášejí červené krvinky, ve kterých se molekuly kyslíku váží na červené krevní barvivo hemoglobin a zásobí všechny orgány. Při poklesu množství barviva či samotných červených krvinek nastává problém. Orgány nedostávají kolik kyslíku potřebují a reagují na to. Zvýší se nám frekvence srdečního tepu a s tím i dýchání a my se začneme brzo cítit slabí a unavení.

Jaké má vznik anémie příčiny?

Příčiny anémie jsou různé, vždy se však jedná o ztrátu množství červených krvinek. To může být způsobeno například větším krvácením, kdy organismus přijde o množství krve a tím i červené krvinky. Také to může být způsobeno poruchou tvorby způsobenou špatným stravováním. Zejména chybí-li organismu železo, kyselina listová či vitamín B12. Vážnou příčinou je také leukémie. Krevní buňky sice vznikají a odumírají a dochází tak k přirozené obměně, ta však musí být rovnoměrná, jinak nastává problém.

Rozpoznejte anémii ve svém těle

Anémie se může projevit rychle, na druhou stranu mohou její příznaky přicházet pozvolně a pro nás tak budou hůře rozpoznatelné. Lidé s anémií jsou osláblí, trpí nechutenstvím a proto bývají pohublí. Na první pohled jsou unavení, bledí a patrné je také zrychlené dýchání. Anémie se projevuje také průjmem či naopak zácpou. Může se přidat motání hlavy a mžitky před očima, v extrémnějších případech i příznaky srdečního selhávání a omdlévání.

Návštěva lékaře je nezbytná

Někdo může mít anémii vrozenou či k ní mít dědičné předpoklady. Často však může být způsobena stravou chudou na železo a další důležité látky. Vše je potřeba zkonzultovat s lékařem a najít společně řešení. Mnohdy lze potíže ovlivnit či vyřešit podáváním preparátů s obsahem důležitých chybějících látek. U vzácnějších případů působených útlumem tvorby krvinek bývá nezbytné vyhledat vhodného dárce a transplantovat kostní dřeň.

Článek Anemie neboli chudokrevnost není tak výjimečným onemocněním byl publikován 17. ledna 2011 v 00.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...