Dieta ze South Beach, nový jídelníček, jednoduché principy

Tagy:  dieta, hubnutí, stravování, jídelníček, glykemický index, váha

Sponzorované odkazy:

Dieta ze South Beach, nový jídelníček, jednoduché principy

Leden je už za námi a novoroční předsevzetí zřejmě také. S prvními týdny se většina z nich vypařila jako pára nad hrncem. Mnozí tak mají možná vysněnou figuru zase v nedohlednu a časem začnou opět přemýšlet, co s tím.

Diety, věčně s námi

dietami se setkáváme na každém rohu. Někdo chce jenom shodit pár kil, jiný chce dosáhnout radikální změny, mnozí z nás se chtějí třeba jen cítit svěže nebo musí ulevit játrům. Diety, v jisté formě, budou vždy s námi. Na nás pak je, abychom dietu vzali rozumně, zvládli ji a získali maximální výsledek.

Americká dieta ze South Beach

I mezi celebritami se hovoří o zázračné dietě ze South Beach. Její koncept vznikl s cílem pomoci kardiakům, kteří trpěli nadváhou a potřebovali snížit hmotnost kvůli srdci. Na základě výzkumů pak byly stanoveny nedostatky současného způsobu stravování, díky tomu byl sestaven základní koncept nové diety. Základním krédem bylo hubnout zdravě a s trvalými výsledky.

Principy diety ze South Beach

Dieta ze South Beach funguje na principu vybírání potravin se správným, tedy nízkým glykemickým indexem. Mimo to platí, že se smí konzumovat kvalitní, pokud možno průmyslově neupravované potraviny. Tedy žádná chemie, průmyslově upravované tuky či cukry.

Rozfázování diety

Podobně jako některé jiné diety, i ta ze South Beach je rozdělena na tři fáze. První fáze slouží hlavně ke zvyknutí si na nový způsob stravování. V dalších fázích už lze částečně ustoupit od přísnosti, ale s rozmyslem.

První fáze diety

V první fázi diety jde o zvyknutí si na nový způsob stravování. Je dobré si během ní vytvořit představu o ideálním jídelníčku a uvádět ho do praxe. Jde tedy o výběr potravin a jejich zpracování. Dovolena je konzumace všeho, kromě výrobků z obilí, tedy pečiva, těstovin, rýže, brambor, překvapivě se nekonzumuje ani ovoce. Úplný zákaz pak platí pro sladkosti, zmrzliny a podobné produkty. Naproti tomu se jí zejména zelenina, libové maso, ryby, sýry, vejce a ořechy. Dieta není o hladovění, takže se počítá se třemi velkými porcemi denně plus svačinami. Tato fáze trvá dva týdny.

Autor: floodkoffAutor: floodkoff

Druhá a třetí fáze

Ve druhé a třetí fázi jsme si už na jídelníček zvykli. V druhé fázi už je možné zařadit některé zakázané potraviny, ovšem v omezené míře. V tomto případě je dobré konzumovat celozrnné varianty. Je třeba stále myslet na to, že druhá fáze je stále ještě obdobím hubnutí.

V okamžiku dosažení ideální váhy je již možno přidat další potraviny, které jsme dosud nejedli. Cílem je však udržet si optimální váhu. Myslíme tedy na přiměřeně velké porce a kvalitu potravin.

Článek Dieta ze South Beach, nový jídelníček, jednoduché principy byl publikován 7. února 2011 v 17.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...