4 podzimní superpotraviny, co dovedou zázraky

Tagy:  podzim, zima, listopad, zdraví, strava, jídlo, potraviny

Sponzorované odkazy:

4 podzimní superpotraviny, co dovedou zázraky

Superpotraviny se na trhu objevují již řadu let, ale teprve v posledních letech dostaly toto pojmenování. A proč se jim vlastně říká superpotraviny? Jejich vliv na lidský organismus je totiž nezpochybnitelný a účinky blahodárné. Superpotraviny jsou pro každou zemí něco naprosto odlišného a jejich kouzlo tkví především v lokálnosti. Na Jamajce bude superpotravinou nejspíš mango, u nás jsou to pochutiny zcela jiné. Jedno však mají společné, vašemu tělu udělají dobře a obzvláště v těchto studených, sychravých dnech.

Dýně

Dýně je samozřejmě neodmyslitelnou součástí podzimu a na vašem stole by neměla chybět. Kromě dekorace je však dýně ideální potravinou do kuchyně, díky níž vymyslíte mnoho pokrmů na celý den. Polévky, chléb, ale také koláče nebo pomazánky a zavařeniny. To všechno dýně dokáže a je skvělá na všechny způsoby. A čím je dýně tolik výjimečná, že ji lze zařadit mezi superpotraviny? Obsahuje až 90 % vody, minimum sacharidů, proteinů i tuků a díky rozpustné vláknině skvěle zasytí a má mírně projímavé účinky. Dýně je proto ideální volbou pro dietáře i diabetiky.

Pohanka

Pohanku znali již naši předkové a babičky ji ve své kuchyni pravidelně používali. S příchodem moderní gastronomie a rychlého stravování se pohanka tak nějak vytratila z povrchu zemského. Před několika málo lety však zaznamenala velkolepý návrat a vy se nyní z pohanky a jejich účinků na lidské tělo můžete opět těšit. Pohanka totiž obsahuje až 18 druhů aminokyselin, málo sacharidů, mnoho vlákniny a je přirozeně bezlepková, čili nezatěžuje střeva a mohou ji konzumovat i celiatici. Pohanku lze připravovat jako přílohu k masu, do salátů, ale také z ni uděláte sladké knedlíky nebo luxusní zdravý koláč.

Autor: KatherineAutor: Katherine

Šípky

Šípky nejsou běžnou součástí spíží tradiční české domácnosti. Málo kdo je zvyklí připravovat šípkový čaj nebo dokonce šípkovou zavařeninu. Jistě jste však někdy slyšeli o tom, že jsou šípky velmi zdravé a jejich odvary léčivé. Šípky totiž obsahují vysoký podíl vitamínu C, A, dále pak hořčík, vápník a železo a jiné důležité vitamíny a minerální látky. Šípky jsou pro podzimem a zimou oslabenou imunitu ideálním společníkem a snadno vás ochrání před bakteriemi a viry, jež v tomto obdob í číhají doslova na každém rohu.

Jáhly

Jáhly rovněž nejsou v kuchyni žádným nováčkem, ale většina lidí je při vaření nebo pečení běžně nepoužívá. Důvodem je nejspíš neznalost a jakási omezenost, díky níž lidé stále sahají po zbytečné bílé mouce a rafinovaném cukru. Jáhly jsou však zásobárnou vitamínů B, minerálních látek jako je hořčík a fosfor, působící proti depresím a také obsahují antioxidanty a železo. Jáhly jsou úžasným zdrojem energie pro běžnou populaci, pro sportovce a také pro děti ve vývinu. Připravte si vynikající jáhlový nákyp, koláč nebo rizoto.

Článek 4 podzimní superpotraviny, co dovedou zázraky byl publikován 16. listopadu 2016 v 19.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...