Krevní skupiny v kostce

Tagy:  krev, antigen, Rh faktor, A, AB, B, 0, krevní skupiny

Sponzorované odkazy:

Krevní skupiny v kostce

Krevní skupiny jsou čtyři a jsou určeny antigeny, které se v ní nacházejí. Alespoň to je nejčastější dělení krve, se kterým se běžně setkáváme. Znalost krevní skupiny nás nemusí za celý život ani jedinkrát zajímat, dojde-li však k nějaké nehodě, či je z jiného důvodu potřeba krevní infuze, může použití odlišné krevní skupiny napáchat na našem zdraví veliké škody.

Krevní skupina – mnohdy velmi důležitým údajem

Jak již bylo zmíněno v úvodu, znalost krevní skupiny nás nemusí prakticky vůbec zajímat a mnoho z nás ji v životě nikomu nepotřebují sdělit. Na druhou stranu pak může přijít událost, u které nám znalost vlastní krevní skupiny dokáže zachránit život. Pro každou krevní skupinu je charakteristická přítomnost takzvaných antigenů. Krevní skupiny jsou čtyři a to A, B, AB a 0. Kromě krevní skupiny rozlišujeme také Rh faktor, který může být negativní, či pozitivní. A jeho znalost může být důležitá například i v těhotenství.

Znalost krevních skupin lze dobře využít také při určování otcovství. Pravidla dědičnosti krevních skupin nejsou složitá a naučit se je lze poměrně snadno. Chyba ve výpočtu krevní skupiny potomka rodičů je nemožná.

Dieta založená na znalosti krevní skupiny

Poměrně oblíbená metoda, díky které nejen zhubneme, ale také si pomůžeme ke zdravějšímu a silnějšímu organismu, je dieta založená na specifikách jednotlivých krevních skupin. Ačkoli se názory na tuto metodu různí, mnozí si ji oblíbili a nedají na ni dopustit. Ve zkratce si můžeme ukázat, jak se od sebe jednotlivé krevní skupiny liší a jaké potraviny by si měly lidé s různými krevními skupinami dopřávat a kterých se raději vyvarovat.

Příslušníci skupiny A

To jsou jedinci s nepříliš silným imunitním systéme, díky čemuž mohou být často napadáni nejrůznějšími chorobami. Vhodné pro ně jsou luštěniny, tofu, ryby, ovoce a zelenina, jogurty a také ořechy. Vyvarovat by se naopak měli tučným masům a tučným mléčným výrobkům a některým druhům ovoce.

Příslušníci skupiny B

Béčáci často trpí cukrovkou či třeba roztroušenou sklerózou. Konzumovat by měli maso, luštěniny, ovoce a dopřát si bez starostí mohou víno či pivo. Vyhýbat by se naopak měli mořským produktům, limonádám, kokosu či třeba kečupu.

Příslušníci skupiny 0

Kdo má 0 trpí často záněty různého charakteru. Ideální je pro něj strava s vysokým obsahem bílkovin, maso a ryby. Příliš by si neměl dopřávat fazole, brambory, houby ani mléčné výrobky.

Příslušníci skupiny AB

Slabostí těchto lidí bývá zažívací soustava. Vhodné pro ně jsou těstoviny, králičí či krůtí maso, ryby, a ořechy. Z jídelníčku bude naopak dobré vynechat červené maso, mořské plody, plísňové sýry a máslo.

Článek Krevní skupiny v kostce byl publikován 6. prosince 2010 v 22.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...