Kofein a lidský organismus – jak to ve skutečnosti funguje?

Tagy:  káva, čaj, maté, kofein, bolesti hlavy, koncentrace, centrální nervová soustava, stimulace

Sponzorované odkazy:

Kofein a lidský organismus – jak to ve skutečnosti funguje?

Kofein je jednou z nejběžnějších drog. Mnozí ho totiž za drogu skutečně považují. Nálepka drogy však o něm nic nevypovídá, naopak často podporuje řadu dohadů a nepřesných tvrzení o kofeinu.

Kofein v mnoha podobách

Kofein je látka, která má ve své ryzí formě podobu jemného prášku. Takto se s ním však prakticky nikdy nesetkáme. Nejčastěji je k dostání, naštěstí, stále ještě v přírodní podobě. Vyskytuje se totiž ve více jak šesti desítkách rostlin. Nejznámější jsou pochopitelně kávová zrna, najdeme ho však i v čaji, kakaových bobech či kolových ořechách, v guaraně či jihoamerickém maté. Často je kofein v jednotlivých rostlinách označován různé, v kávě tradičně jako kofein, v maté matein, v čaji thein a tak dále. Vždy se ale jedná o tutéž substanci. Rozdíl je pouze v tom, že je tělu dodáván v seskupení s různými látkami. Molekuly kofeinu jsou totiž navázány na další látky a tyto komplexy pak mohou mít rozdílné vlastnosti. Mimo síly účinku je to pak například rychlost vstřebávání či schopnost dráždění sliznic.

Kakaový plod s boby, autor: EverJeanKakaový plod s boby, autor: EverJean

Vliv kofeinu

Kofein má řadu pozitivních účinků na organismus. Základním důvodem jeho použití je schopnost stimulovat centrální nervovou soustavu. Díky tomu může zvyšovat schopnost soustředit se, napomáhá duševní bdělosti, také třeba podporuje schopnost komunikace.

Mezi další jeho účinky patří rozšiřování cév, čehož se využívá například u bolestí hlavy, stimuluje oběhový systém, respirační systém, zrovna tak urychluje metabolismus. Není však vhodným prostředkem na hubnutí, jelikož po vysazení dochází ke zhoršení stavu.

Kofein má i negativní vliv na člověka. Objevuje se zejména při velkých pravidelných dávkách. Problémy přináší osobám citlivým, jeho konzumaci by se měly rozhodně vyhnout těhotné ženy.

Káva vs. čaj

V obou nápojích je kofein. Kofein v čaji je však doprovázen jinými látkami, díky nimž není tak agresivní. Jeho účinek je jemnější, nedráždí sliznice. Přetrvává delší dobu, pozvolna se účinek i vytracuje. Čaj je také obecně zdravější díky obsahu dalších látek. Naproti tomu kofein v kávě je agresivnější, dráždí žaludek. Po smíchání s mlékem však agresivita kofeinu klesá, jelikož mléko sliznici žaludku chrání. U kávy je další nevýhodou projití procesem pražení.

Kofein s mírou

Kofein umí dobře posloužit, ale rozhodně bychom to s ním neměli přehánět. Hrozí vytvoření závislosti, objevuje se však i rezistence, při vyšších dávkách se také projevují vedlejší účinky. Je dobré naučit se ho používat a uchylovat se k němu hlavně v případě potřeby. Lepší je přijímat ho z rostlin, které nabízejí i další příznivé účinky, jako je třeba právě čaj či řada latinskoamerických rostlin.

Článek Kofein a lidský organismus – jak to ve skutečnosti funguje? byl publikován 13. dubna 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...