Krůtí maso – jedno z nejzdravějších mas vůbec

Tagy:  maso, krůta, krůtí maso, drůbež, drůbeží, vitamín B, zinek, bílkoviny, tuky

Sponzorované odkazy:

Krůtí maso – jedno z nejzdravějších mas vůbec

Dle nejnovějších výzkumů bychom to s masem neměli přehánět. Vynechat ho z jídelníčku však také není radno. Nejlepší je prostě zlatá střední cesta a navíc pečlivý výběr. A právě u krůtího masa rozhodně nešlápneme vedle – nejen že je chutné, má navíc ohromný přínos pro lidský organismus.

Není maso jako maso

Pokud chceme dlouho a kvalitně žít, musíme dbát na správné složení jídelníčku. Maso nevynecháme, jen si musíme umět dobře vybrat. Mezi masy je totiž ohromný rozdíl. Liší se jednak podílem tuku, také ale kvalitou bílkovin. Různé druhy mas také přinesou tělu různé vitamíny a minerály, i toto je třeba brát v potaz.

Drůbeží maso obecně je relativně zdravější. Nejlépe pak ze všech výzkumů vychází právě maso krůtí. K tomuto tvrzení vědce přivádí hned celá řada indicií.

Krůtí maso a tuk

Jedním z ukazatelů, které se u masa sledují, je podíl tuku. Drůbež má obecně tuku málo, obvykle je snadno oddělitelný od masa. Krůtí maso i mezi tím drůbežím vyniká, pochlubit se může nejnižším množstvím. Ten, který přeci jen obsažen je, má velmi přínosné složení. Najdeme v něm totiž nenasycené mastné kyseliny, které organismu prospívají, konkrétně třeba tepnám.

Zásobárna kvalitních bílkovin

Krůtí maso také vyniká množstvím a kvalitou bílkovin. Ty se štěpí a využívají jako základní stavební kameny buněk. Navíc, některé obsažené aminokyseliny, jako třeba tryptofan, mají specifické účinky na organismus. Ten konkrétně pomáhá při psychických problémech či nespavosti.

Autor: AlesistAutor: Alesist

Dopřejte si více zinku

V krůtím mase nalezneme také hodně zinku. Tato nepostradatelná látka je důležité pro naše zdraví i krásu. Hraje nezastupitelnou roli při metabolismu, chrání buňky před volnými radikály, zajišťuje dobré hojení ran. Nedostatek zinku se také projevuje na pokožce, ohlásit se může třeba prostřednictvím ak­né.

Vitamín B12 je také důležitý

Další nepostradatelnou látkou, která je hojně obsažena právě v krůtím mase, je vitamín B12. Ten má řadu důležitých poslání. Mezi ty nejdůležitější se počítá jeho úloha při krvetvorbě, při tvorbě buněčných membrán, velký vliv má také na fungování nervové soustavy. Zajišťuje například bezproblémový přenos vzruchů mezi neurony či jejich ochranu. Je tedy důležitý nejen pro zajištění fyzického, ale i psychického zdraví a spokojenosti. Jeho nedostatek totiž také může přispívat třeba k depresím či snížené schopnosti paměti.

Článek Krůtí maso – jedno z nejzdravějších mas vůbec byl publikován 24. dubna 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...