Test klobás - jíte opravdu maso?

Tagy:  test klobás, klobásy, stravování, maso, tuk, uzenina, soli, emulgátory, zdraví

Sponzorované odkazy:

Test klobás - jíte opravdu maso?

Uzeniny obecně nejsou zrovna ukázkou zdravého jídelníčku a na talíři by se měly objevovat jen zřídka kdy, obzvláště, pokud máte malé děti. Nicméně k létu a grilování klobásy a steaky tak nějak patří, takže si na nich během nedělního obědu nebo při večerní party s přáteli, prostě pochutnejte. Pokud si ale hodláte klobásy koupit, myslete na to, abyste jedli opravdu maso a ne spousty ,,éček", tuku a soli.

Balaton klobása

Balatonská klobása, jak název napovídá, by měla mít co do činění s Maďarskem a chutnat proto nejenom pikantně, ale také masitě. O tom si ale, v případě tohoto výrobku, můžete nechat jenom zdát. Klobása má pouze 124 hm/% masa, což je opravdu žalostné, dále málo bílkovin, konkrétně 19 procent, za to vlastní mnoho tuku, až 50 procent a také kolagen, který neprospívá stavbě kostí. Jediné plus u toho produktu je menší množství soli. Výrobce také použil barviva a L-glutaman sodný a E 635 na zvýraznění chuti. Za 100 gramů zaplatíte 28 korun.

Autor: Autor: commonswikimediaAutor: Autor: commonswikimedia

Maďarská klobása Polička

A opět je zde další z maďarských klobás, která má sice hezký název, tím to ale končí. Co do procent masa, je na tom naprosto stejně, jako předchozí výrobce, bílkovin má o něco více – 19,51 procent, a s tukem a kolagenem je to opět obdobné, jako u klobásy balatonské. Navíc ještě obsahuje nejvíce soli ze všech testovaných výrobků, a to až 40 240 mg/kg. Co ale může potěšit, je fakt, že v klobáse nenajdete látky zvýrazňující chuť, ani přidaná barviva. Výrobek je lehce pikantní, sušší a na chuť poměrně dobrý. I cena je lepší, než-li u balatonské klobásy, a to 18 korun na 100 gramů.

Uherská klobása Pejskar

O poznání lépe dopadla uherská klobása Pejskar, kterou můžete zkonzumovat a dokonce si na ni i celkem pochutnáte. Obsah masa je zde vyšší, celých 147 hm. %, vlastní také slušný podíl bílkovin – 23,15 % a přijatelné množství tuku 41,36 %. Co lze výrobku vytknout, je fakt, že je poměrně slaná – 31 070 mg/kg a navíc obsahuje L-glutaman sodný na zvýraznění chuti.

Čabajka suchá

No a na závěr je tu klasická suchá čabajka, na kterou zkrátka žádné jiné klobásy nemají. Její obsah masa je úctyhodný – 156 hm. %, v laboratořích naměřili nejvíce bílkovin, a to celých 26,33 %, málo tuku v hodnotě 37,44 %, rovněž obsahuje málo kolagenu, pouze 2,96 % a má průměrné množství soli – 37 510 mg/kg. Chuť je přírodní, lehce pikantní a příjemná. Čabajka není mastná, takže nepůsobí těžce stravitelným dojmem. Potěší i cena, která je na 100 gramů jen 24 korun.

Autor: commonswikimediaAutor: commonswikimedia

Článek Test klobás - jíte opravdu maso? byl publikován 22. července 2014 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...