Zubař a jeho výběr - 8 tipů, jak nešlápnout vedle

Tagy:  zuby, lékař, stomatolog, kaz, kazivost, zubař, chrup

Sponzorované odkazy:

Zubař a jeho výběr  - 8 tipů, jak nešlápnout vedle

Výběr zubaře není radno podceňovat. Pokud chceme kvalitní péči pro naše zuby, musíme se mít na pozoru. A to hned v počátcích.

Důkladná prevence je základ

Kvalitní přístup se pozná ihned při preventivní prohlídce. Ta rozhodně nespočívá v přejetí zubů pohledem. Je třeba použít důkladně stomatologické zrcátko. Důkladnost mimo jiné poznáme podle doby a také podle toho, že není provedená „na jeden zátah“. Samozřejmá je i přiměřená blízkost, ani zubař nemá orlí zrak.

Technika má své místo

Technika je využívána ihned při prevenci. Rentgeny a lasery pomohou odhalit kaz včas, ví si rady i s kazy v problematických místech.

Nové možnosti ošetření

Moderní doba přináší mnoho nových technologií i materiálů. Už dávno tedy nemusí být ošetření bolestivé, naopak je mnohem příjemnější a také zajišťuje lepší výsledky. Dobrý zubař se o novinky zajímá a snaží se uplatnit to, co bude mít přínos pro pacienty.

Co se týče materiálů, volí materiály moderní. Kazy se jimi ošetřují ihned. Stará generace zubařů často čeká, až bude kaz větší, protože v případě klasického amalgámu je stejně potřeba odvrtat větší část zubu.

Čištění je důležité

Každý stomatolog by měl své pacienty podporovat ve správné ústní hygieně. K tomu patří používání všech dostupných kartáčků a přípravků, které sníží kazivost zubů.

Dostatečná informovanost

Vztah zubaře a pacienta by měl být o komunikaci. V mnoha případech je více možností a tedy i pro pacienta na výběr, jindy je lepší pacienta dobře informovat předem o plánovaném postupu. Ve všech případech má pacient na informace právo a zubař by měl být otevřený a sdílný.

Klid a soustředěnost

Každý potřebuje na svoji práci klid, stomatolog není výjimkou. Pracovat by proto měl v klidu, rozhodně by na něm mělo být znát, že je soustředěný. Jen tak se může našim zubům věnovat naplno.

Žádné spěchy

Práce stomatologa někdy připomíná mravenčí práci. Je vyžadována vysoká preciznost. Zubař pomalu a pečlivě postupuje, nikam nepospíchá. Stačí totiž jen miniaturní zanechaná nečistota a odvedená práce je odsouzena k neúspěchu. A pacient k problémům, které na sebe nechají čekat možná měsíce nebo roky.

Hygiena je zásadní

Důležité jsou také hygienické podmínky. Zcela běžné je používání velké části jednorázových nástrojů. Mnohé nástroje se tak běžně vybalují až před očima pacienta, jiné jsou pečlivě desinfikovány. Samozřejmostí je naprostá čistota ordinace.

Článek Zubař a jeho výběr - 8 tipů, jak nešlápnout vedle byl publikován 19. července 2011 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...