Dentální hygiena – nutnost, nebo marketingový trik?

Tagy:  hygiena, zubní hygiena, stomatolog, zubař, čištění zubů, chrup, kartáček

Sponzorované odkazy:

Dentální hygiena – nutnost, nebo marketingový trik?

V poslední době se na nás valí informace o tom, jak nutné je podstupovat všechny možné i nemožné procedury, které nám zaručí dlouhá léta ve zdraví.

Jednou z takových procedur je i dentální hygiena, která v posledních letech zažívá v našich krajích boom. Je to ale opravdu taková novinka? Nebo se jen něco, co bylo běžné u zubaře, přesunulo do rukou jiného odborníka?

Prvně je třeba říci, že dentální hygiena není zkrášlovací procedurou, ale léčebným zákrokem. Tímto procesem se odstraňují příčiny zánětu dásní (gingivitigy) a parodontitidy. Námitky, že to dřív nebylo a že tedy není potřeba dentální hygienu řešit, můžeme vyvrátit jednoduchým argumentem – ano, dřív se dásním taková péče nevěnovala, a také proto má většina lidí starších 50 ti let velké problémy se zuby a s dásněmi nebo již spoustu zubů nemá; výjimkou bohužel nejsou ani zcela bezzubí lidé v této kategorii. Všechny medicínské obory se vyvíjejí a přichází se na stále nové a nové metody léčby různých potíží. Stomatologie není výjimkou.

Nepodceňujte dentální hygienuNepodceňujte dentální hygienu

Co vás čeká?

Pokud jste ještě na dentální hygieně nebyli a chcete prvně vědět, co vás čeká, oslovili jsme MDDr. Adama Šímu z Dentální kliniky, který nám ochotně vysvětlil všechny kroky, které by měla dentální hygiena zahrnovat. Dentální hygienu může provádět specialista na dentální hygienu nebo sám zubař. Prvně je nutné zhodnotit úroveň ústní hygieny, k jejíž objektivizaci se nejčastěji používají indexy krvácivosti dásní. Dále je vhodné se podívat po kazech, jelikož dentální hygienista/ka zuby velmi dobře prohlíží, a tak najde kdejakou drobnost. Pak už nastává samotné čistění zubů. Je nutné odstranit veškerý naddásňový zubní kámen, který se nejčastěji nachází na zadní straně dolních předních zubů. Tento kámen má skoro každý. Dalším krokem je pískování (air flow) – pomocí velmi jemného písku odstraňuje odborník zbytky kamene a především pak pigmentace na zubech, které jsou způsobeny potravou či kouřením. V případě pokročilé parodontitidy se stav musí předem konzultovat s ošetřujícím zubařem, který stanovil léčebný proces. Součástí dentální hygieny je pak i odstranění poddásňového kamene, což je základní součást léčby parodontitidy. „Součástí dentální hygieny je i podrobná instruktáž správné techniky čištění zubů. Důkladná domácí péče je jedním ze základních předpokladů pro zdravé zuby a dásně. Často se setkávám s lidmi, kteří se velmi diví, že jejich zuby či dásně nejsou v dobrém stavu a přitom si zuby pravidelně čistí. V takovém případě je s největší pravděpodobností na vině jejich špatná technika čištění zubů,“ poukazuje Šíma. Posledním krokem je kontrolní návštěva v individuálně stanoveném čase. Zde se odborník přesvědčí, zda klient zvládne chrup vyčistit, nebo zda je nutná reinstruktáž správné péče o zuby a dásně.

Výsledek oceníte

Již po první návštěvě dentální hygieny jsou viditelné výsledky. Nejenže zuby jsou hladší, bělejší, ale i mezizubní prostory jsou průchodnější. Hygienistka či lékař vám také poradí, jaký zubní kartáček máte používat a co je hlavní, doporučí vám, které z palety mezizubních kartáčků jsou pro vás vhodné. A nedivte se, když budete odcházet s několika velikostmi kartáčků na čistění mezizubí. Jen málokdo je takový šťastlivec, že má všechny mezizubní prostory stejně veliké. Naše internetová lékárna nabízí sortiment zubních past, zubních kartáčků a dalších pomůcek, s nimiž půjde čištění snadno.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Dentální hygiena – nutnost, nebo marketingový trik? byl publikován 7. června 2014 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...