Pocení – příčiny a léčba

Tagy:  nadměrné pocení, příčina, léčba, hyperhidróza, antiperspirant, deodorant

Sponzorované odkazy:

Pocení – příčiny a léčba

Pocení je pro všechny z nás, stejně tak jako nejrůznější kosmetické vady, nepříjemným faktorem. Nejčastěji se dostaví v nejnevhodnější situaci. Pospícháte na pohovor? Čeká vás důležitá pracovní schůzka? Skládáte zkoušku dospělosti? Obrňte se silnou vrstvou nedotknutelné psychiky a na nepříjemné kruhy v podpaží raději zapomeňte, ve stresujících okamžicích se milerádi přihlásí o slovo. Pocení však v občasných případech nesouvisí se stresem či fyzickou námahou, ale upozorňuje na vnitřní problém v organismu.

Co je vlastně proces pocení?

Kapičky potu na čele nebo nepříjemné vlhko v podpaží je typickým projevem pocení, avšak málo kdo tuší, jak k němu vlastně dochází.
Přesto, že pot je otravnou součástí našeho života, jedná se o zcela přirozený proces, jejímž smyslem je udržet stabilní vnitřní teplotu organismu a předejít tak jeho přehřátí. Pokud se vystavíme slunečnímu záření nebo vynaložíme všechny síly k překonání složitého úkolu, potní žlázy se v plné parádě zapojí do práce.

Extrémně zpocení lidé působí opravdu odpudivě, autor: HotLavaExtrémně zpocení lidé působí opravdu odpudivě, autor: HotLava

Příčiny nadměrného pocení

Nadměrné pocení se od pradávna označuje za nemoc související s poruchou nervového systému a zpravidla postihuje psychicky labilní osoby či lidi používající nepřiměřené množství koření. Člověk trpící tímto onemocněním se potí až 5× více než zdraví člověk a to na poměrně nezvyklých místech jako jsou dlaně nebo chodidla.
Medikové celého světa také tvrdí, že k hyperhidróze může dojít celkovým vyčerpáním organismu, což vlastně úzce souvisí s lidskou psychikou. Deprese a pocit lítosti zcela jistě nastartují nekonečný koloběh této choroby, z které se velmi špatně vystupuje.
Pokud se potíte převážně odpoledne nebo v noci, může být vyčerpání způsobeno oslabením ledvin, jater nebo plic. Příčinou bývá nedostatek odpočinku, konzumace alkoholu, jednostranně zaměřený jídelníček a nebo dokonce pálivá jídla.

Zbavte se nadměrného pocení jednou pro vždy!

Dnes se proti nadměrnému pocení dá v celku účinně bojovat. V první řadě nezapomínejte na každodenní použití antiperspirantu a deodorantu. Tito pomocníci vás zbaví odpudivého zápachu. Hygienu byste také neměli příliš podceňovat, myjte se alespoň dvakrát denně, budete se cítit svěží a odpočatější. V neposlední řadě se vyhněte nepřírodním materiálům oděvu, dejte přednost prodyšné a vzdušné bavlně.
Při hyperhidróze je taktéž třeba radikálně změnit jídelníček. Omezte česnek, cibuli a ryby, které nemoci dvakrát neprospívají. Zaměřte se na konzumaci zeleniny, ovoce a mléčných výrobků, tyto produkty vaše tělo náležitě ocení. Během procesu pocení vyprodukujete několikalitrové množství vody, nezapomínejte proto na pravidelný přísun tekutin.

Antiperpiranty zabraňují vzniku nepříjemných kapek potu, autor: elevenIIcAntiperpiranty zabraňují vzniku nepříjemných kapek potu, autor: elevenIIcNejrůznější deodoranty vás zbaví nepříjemného zápachu, autor: deodorant-verzamelingNejrůznější deodoranty vás zbaví nepříjemného zápachu, autor: deodorant-verzameling

Článek Pocení – příčiny a léčba byl publikován 9. září 2011 v 16.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...