Menopauza a její příznaky

Tagy:  menopauza, klimaterium, premenopauza, postmenopauza

Sponzorované odkazy:

Menopauza a její příznaky

Menopauza je hormonální změna, která jednoho dne nastane v životě každé ženy. Je to proces, který trvá několik let a nese sebou i řadu více či méně nepříjemných vedlejších symptomů. Proto je dobré se na nástup menopauzy předem připravit a tak jí lépe zvládnout.

Co je to menopauza?

Menopauza znamená poslední menstruaci v životě ženy a ukončení reprodukčního procesu. Tělo radikálně sníží produkci hormonů estrogenu a progesteronu, vajíčka přestanou dozrávat a tím pádem žena přestane i menstruovat. Menopauza nenastává náhle, ale celý proces ukončení produkce pohlavních hormonů trvá několik let. Tento proces se souhrnně nazývá klimaterium. A právě klimaterium je doprovázeno řadou dalších příznaků.

Kdy k menopauze dochází a jaké jsou doprovodné příznaky?

Jako průměrný věk pro nástup menopauzy se uvádí 51 let, ale to je jen orientační. U většiny žen k menopauze dochází někdy v období mezi 45tým a 65tým rokem života. Čas nástupu menopauzy ovlivňuje i styl života nebo zdravotní stav. Faktory jako je kouření, dědičná indispozice, chirurgické zákroky a prodělaná chemoterapie či radioterapie mívají za následek předčasný nástup menopauzy. Menopauza začíná tzv. premenopauzou. Ta nastupuje několik let před samotnou menopauzou, trvá až do nástupu menopauzy a je doprovázena těmito příznaky:

  1. zkrácení ovulačního cyklu – cykly jsou navíc často nepravidelné.
  2. bolesti podbříšku
  3. návaly horka a pocení
  4. časté zarudnutí kůže
  5. podrážděnost, nervozita
  6. nespavost
  7. bolesti hlavy
  8. únava
  9. bolesti kloubů a svalů
  10. potíže s trávením
  11. deprese
  12. přecitlivělost
  13. zapomnětlivost, potíže se soustředěním
Menopauzu doprovázejí návaly horka a pocení, autor: MenchiMenopauzu doprovázejí návaly horka a pocení, autor: Menchi

Po skončení premenopauzy dochází k samotné menopauze a poté postmenopauze. Toto období je doprovázeno jinými příznaky. Mezi ně patří:

  1. ztráta chuti na sex – často je dána, tím že poševní sliznice více vysychá a pohlavní styk je tak dost bolestivý.
  2. váhový přírůstek
  3. potíže s močením – velmi častá je inkontinence, bolestivé močení, záněty močových cest a močového měchýře, časté nutkání na močení
  4. zhoršení elasticity a prokrvení pokožky
  5. osteoporóza
  6. zvýšené riziko vzniku srdečních a cevních chorob
  7. zvýšené riziko mrtvice

Jak minimalizovat příznaky menopauzy?

Menopauza dosti výrazně zasáhne do života ženy. A to často nejen z hlediska zdravotního stavu. Časté změny nálad se mohou projevit i ve společenském a partnerském životě a to nepříliš pozitivně. Proto je dobré se na menopauzu připravit. Vhodné je například snížit tělesnou hmotnost (pokud je to třeba), zařadit do života zdravou a vyváženou stravu a dostatek pohybu nebo užívat podpůrné hormonální prostředky. Menopauza poté nemusí znamenat jen nepříjemnosti.

Dobré je připravit se na menopauzu, například snížením hmotnosti. Autor: Rick McCharlesDobré je připravit se na menopauzu, například snížením hmotnosti. Autor: Rick McCharles

Článek Menopauza a její příznaky byl publikován 29. srpna 2010 v 22.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (10).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...