Jak vyzrát na kocovinu?

Sponzorované odkazy:

Jak vyzrát na kocovinu?

S blížícími se svátky, vánočními večírky a oslavou Silvestra, vás jistě zajímá, jak v klidu přežít druhé ráno, kdy se dostaví bolest hlavy, nevolnost a kocovina v plné parádě.

Jak se co nejrychleji zbavit kocoviny?Jak se co nejrychleji zbavit kocoviny?

Samozřejmě, že všichni víme, že alkohol je jed a s jeho konzumací bychom to neměli přehánět. Avšak někdy se večírek zvrhne a jediné, co při kocovině chceme je, ji zaspat a vrátit čas zpátky, abychom večer předtím nepili. Na to už je však pozdě.

Kocovina je způsob, jak nám tělo připomíná nebezpečí. Fyziologicky se kocovina projevuje různě: průjem, únava, bolest hlavy, nevolnost a třes. Někdy stoupá systolický krevní tlak, srdce bije rychleji než obvykle a nadměrné pocení je dalším příznakem. Někteří lidé jsou citliví na světlo nebo zvuk. Jiní trpí motáním hlavy. Alkohol se metabolizuje na acetaldehyd, látku, která je při vysokých hladinách toxická.

Pití interferuje s mozkovou aktivitou během spánku, takže kocovina může být formou spánkové deprivace. Alkohol ovlivňuje hladiny hormonů, někteří kocovinu přirovnávají k jet-lagu. Alkohol také může vyvolat migrénu. Kocovina začíná poté, co hladina alkoholu v krvi začne klesat. Ve skutečnosti podle některých odborníků dochází k nejhorším příznakům, když se hladina alkoholu rovná nule.

Proto se zdá být babská rada, abyste si dali po ránu „vyprošťováka“ celkem rozumná. Zpomalíte nástup té nejhorší kocoviny, avšak játra a váš žaludek vám příliš nepoděkují. Horší kocoviny mají abstinenti a příležitostní uživatelé alkoholu, jednoduše proto, že na konzumaci alkoholu nejsou zvyklí.

Jak bojovat proti kocovině?

Jak jsme již psali výše, někdo doporučuje při takovém ranním stavu panáka alkoholu, tzv. vyprošťováka. Alkohol proti kocovině, není dobrý nápad, protože vaše tělo se bude regenerovat o to déle.

Pijte tekutiny. Alkohol podporuje močení, protože inhibuje uvolňování vazopresinu, hormonu, který snižuje objem moči vytvářený ledvinami. Pokud máte díky kocovině průjem, zvýšené pocení nebo zvracení, můžete být ještě více dehydratovaní.

Doplňte do vašeho systému sacharidy. Pití může snížit hladinu cukru v krvi, takže teoreticky část únavy a bolesti hlavy kocoviny může pocházet z mozku, který pracuje bez dostatečného množství hlavního paliva. Dejte si k snídani pečivo a džus.

Vyvarujte se tmavších alkoholických nápojů. Když už konzumujete alkohol, dejte pozor na to, co pijete. Pokusy ukázaly, že čiré likéry, jako je vodka a gin, mají tendenci způsobovat kocovinu méně často než tmavé nápoje, jako je whisky, červené víno a burbón. Hlavní formou alkoholu v alkoholických nápojích je ethanol, ale tmavší likéry obsahují i chemicky příbuzné sloučeniny – včetně methanolu. Metabolity methanolu jsou obzvláště toxické, takže mohou způsobit horší kocovinu.

Vezměte lék proti bolesti hlavy, ale ne Tylenol. Aspirin, Ibuprofen – nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID) mohou pomoci při bolestech hlavy a celkových bolestivých pocitech. NSAID však mohou dráždit žaludek již podrážděný alkoholem, či zvracením.

Na následky myslete již při konzumaciNa následky myslete již při konzumaci

Pijte kávu nebo čaj. Kofein nemusí mít žádné speciální schopnosti proti kocovině, ale jako stimulant by mohl pomoci s navou. Káva je diuretikum, takže může zhoršit dehydrataci. Takže si dopřejte kávu až po vydatné snídani a poté, co se důkladně napijete vody.

Vitamíny skupiny B a zinek. Lidé, kteří konzumují dostatek těchto vitamínů, mívají méně závažné kocoviny. O kocovinu byste se měli zajímat už večer před tím – dbejte na to, abyste nekonzumovali alkohol na prázdný žaludek, snažte se nemíchat různé druhy alkoholu, střídejte alkoholické nápoje s vodou, či jinými nealkoholickými nápoji, abyste předešli nadměrné dehydrataci.

Na Silvestra konzumaci nepřehánějte – ne nadarmo se říká, že „Jak na Nový rok, tak po celý rok“. Určitě byste neriskovali to, abyste se necítili celý rok v pohodě.

Článek Jak vyzrát na kocovinu? byl publikován 16. prosince 2020 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...