Nízký krevní tlak – příznaky a léčba

Tagy:  Nízký krevní tlak, příznaky, příčina, léčba

Sponzorované odkazy:

Nízký krevní tlak – příznaky a léčba

Nízký krevní tlak je tlak krve, který působí na stěnu cév tepen. O hypotenzi, neboli nízkém krevním tlaku, mluvíme tehdy, když naměřená hodnota systolického krevního tlaku je nižší než 100 torrů. A co tato hodnota vlastně znamená? Krev je po těle rozháněna impulzy ze srdce, proudí cévami a těmi se dostává k cílovým tkáním, orgánům. Cévy jsou v podstatě pružné trubky. A právě tlak, který působí na stěny cév, je onen měřený krevní tlak. Dle proudění a pulzování krve měříme dva druhy nízkého krevního tlaku, první typ je systolická, ta nastane ve chvíli, kdy je krev vyslána srdcem a dochází ke stahu srdce, druhou variantou je diastolická, ta je charakteristická v průběhu relaxace srdečního svalu, kdy dochází k jeho plnění.

Při nízkém tlaku často dochází k bolestem hlavy, autor: systolaPři nízkém tlaku často dochází k bolestem hlavy, autor: systola

Příčina nízkého tlaku

Stejně tak, jako u většiny nemocí či poruch může být příčin nízkého krevního tlaku hned několik. Mezi nejčastější příčinu patří onemocnění periferních nervů. Nízký krevní tlak se také velmi často vyskytuje u lidí s cukrovkou a nedostatkem vitamínů.
Primární příčina je spíše jednorázového druhu, neboť se vyskytuje ojediněle, ne pravidelně. Postihuje zpravidla ženy a mladší lidi, kteří špatně snášejí vydýchané prostory či dlouhé stání na jednom místě. Primárnímu nízkému tlaku nepřispívá ani alkohol či velké množství cigaret.
Sekundární příčina je chronického charakteru a vzniká na základě jiného onemocnění, jednat se může o nemoci srdce, ledvin, cév, onemocnění nervového systému a nebo krvácení.

Příznaky nízkého tlaku

K nejčastějším příznakům nízkého krevního tlaku se řadí únava, slabost, malátnost, bolesti hlavy, závratě, točení hlavy, zrychlený puls a nedostatečná tvorba moči. Lidé s nízkým krevním tlakem jsou hubení, vysocí, jejím neustále zima, mají trvale studené nohy a ruce a jejich tělo je špatně prokrvováno.
Ač se nízký krevní tlak zdá jako banální záležitost, není tomu tak, pokud trpíte chronickou sekundární fází, neponechejte nic náhodě, neléčená hypotenze vede k poškození mozku, ledvin a srdce, neboť je závislá na dostatečném prokrvení.

Tlak vám lékař změří tlakoměrem, autor: eshoponlineTlak vám lékař změří tlakoměrem, autor: eshoponline

Léčba nízkého tlaku

Pokud trpíte občasnou závratí a bolestí hlavy, nemusíte se nijak znepokojovat, dostatečný spánek a správná strava vám dodá energii a příznaky rychle vymizí. Při sekundárním typu nízkého krevního tlaku je třeba jednat a navštívit lékaře, který vám naordinuje ideální léčbu. Pokud budete užívat léky na zvýšení krevního tlaku, dbejte na dostatek tekutin, aby nedošlo k dehydrataci organismu, omezte pití kávy a alkoholu.

Článek Nízký krevní tlak – příznaky a léčba byl publikován 31. prosince 2011 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...