Vysoký tlak a jeho příznaky

Tagy:  vysoký krevní tlak, příznaky, infarkt myokardu, mozková příhoda, bolest hlavy, únava, důsledky, léčba

Sponzorované odkazy:

Vysoký tlak a jeho příznaky

Vysoký krevní tlak patří k onemocněním lidstva již spousty let a stejně tak, jako tlak nízký dovedou napáchat spousty škod a znepříjemnit celé dny. S vysokým krevním tlakem se člověk zkrátka musí naučit žít, otázkou ale zůstává, jak jej vůbec poznáte a co dělat, aby již nebylo pozdě.

Tato choroba postihuje zhruba 15 až 20 procent populace, což je nutno podotknout poměrně alarmující číslo. Příznaky vysokého krevního tlaku nejsou často rozpoznatelné a tak se projeví až v případě, že jedince postihne mozková příhoda či infarkt myokardu. Neléčená hypertenze je nebezpečná právě kvůli těmto dvou onemocněním, která mohou být i smrtelná. Mimo jiné zanedbaný vysoký tlak ovlivňuje správnou činnost očí, mozku,srdce a ledvin. Nechte se proto raději včas vyšetřit, předejdete tak následkům a doživotním komplikacím.

Co to vlastně vysoký tlak je?

O vysokém krevním tlaku můžeme hovořit, pakliže dospělé osobě naměříme hodnoty tlaku okolo 140/90 mm Hg, určitá kolísání jsou v pořádku, neboť jak všichni víme, stres a nervozita dělá svoje. Na vysoký krevní tlak vám při pravidelných kontrolách přijde obvodní lékař, nezanedbávejte proto prohlídky, ty mohou být v odhalení opravdu klíčové.

Nepodceňujte pravidelné lékařské prohlídky, autor: Army MedicineNepodceňujte pravidelné lékařské prohlídky, autor: Army Medicine

Příznaky

Vysoký krevní tlak z počátku nepůsobí prakticky žádné závratné obtíže, proto bývá problémem, že se obvykle projeví, až když je příliš pozdě. Jak tedy poznat, že trpíte vysokým krevním tlakem? Mezi základní příznaky hypertenze spadá náhlá bolest hlavy, lehké závratě, nepravidelné bušení srdce, celková únava. Bohužel, při dnešním životním stylu, který je charakteristický přepracováním a neustálým stresem, si nadměrné únavy či bolesti hlavy těžko všimnete. Nejvhodnější je tedy pravidelně kontrolovat tlak pomocí tlakoměru.

Důsledky

Vysoký krevní tlak je navenek nenápadným společníkem, o to větší paseku dělá s lidským organismem. Postupuje pomalu, zato zákeřně. Dlouhé roky způsobuje kornatění cév, které se tak stávají méně pružné a hůře průchodné. Za desítky let se tak můžete setkat právě se zmiňovaným infarktem myokardu, léčbu vysokého tlaku proto rozhodně nezanedbávejte.

Článek Vysoký tlak a jeho příznaky byl publikován 27. ledna 2013 v 15.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...