Většina lidí má vysoký krevní tlak. Co dělat, když vás trápí opačný problém?

Sponzorované odkazy:

Většina lidí má vysoký krevní tlak. Co dělat, když vás trápí opačný problém?

Časopisy o zdraví jsou plné články o tom, jak skoncovat s vysokým cholesterolem a vysokým krevním tlakem, které přímo ovlivňují kardiovaskulární zdraví. O příliš nízkém tlaku se toho moc nepíše, většinou se na něj nepředepisují ani léky a spousta lidí vnímá nízký tlak jako výhodu. Dokud sami nízký tlak nemají. Co se dá s příliš nízkým tlakem udělat?

HypotenzeHypotenze

Co to vlastně je nízký krevní tlak?

Hypotenze je lékařský výraz pro nízký krevní tlak (méně než 90/60). Chronicky nízký krevní tlak bez příznaků není téměř nikdy vážný. Zdravotní problémy však mohou nastat, když krevní tlak náhle poklesne a mozek je zbaven dostatečného zásobení krví. To může vést k závratím nebo mdlobám. Náhlé poklesy krevního tlaku se nejčastěji vyskytují u lidí, kteří se příliš rychle postavili z lehu nebo sedu. Tento druh nízkého tlaku se nazývá jako posturální (nebo také ortostatická) hypotenze. Jiný typ nízkého krevního tlaku může nastat, když někdo stojí delší dobu a nemění polohu. Tomu se říká neurálně zprostředkovaná hypotenze. Vasovagální synkopa je stav, kdy pacient v důsledku přílišného snížení krevního tlaku omdlí.

Je nízký krevní tlak problém?

Podle některých lidí je nízký krevní tlak známkou dobrého zdraví. U některých pacientů je to pravda – ti, kteří jsou velmi fit a v dobré fyzické kondici a mají kromě nízkého tlaku také pomalý puls. Ostatní pacienti s nízkým tlakem a rychlým pulsem zdraví rozhodně nejsou. Obvykle žijí šťastlivci s nízkým krevním tlakem déle. Ojedinělý výkyv krevního tlaku, omdlení v horkém letním dni, kdy jste méně pili, není nic, co by vás mělo vyděsit. Pokud však máte pocity na omdlení a další příznaky nízkého krevního tlaku častěji, zapisujte si hodnoty krevního tlaku a konzultujte je se svým lékařem.

Hypotenze může poškodit zdravíHypotenze může poškodit zdraví

Jaké jsou příznaky nízkého tlaku?

Především je to pocit na omdlení a na zvracení, motání hlavy, závratě, slabost, rozmazané vidění, hučení v uších, bledá a vlhká kůže, velmi častá je také únava. Tyto příznaky se objevují při nečinnosti a náhlé změně polohy, při nemoci, nebo když užíváte některé druhy léků. U léků na předpis si přečtěte příbalové letáky, u spousty z nich je nízký tlak uveden jako vedlejší účinek.

Dalšími faktory, které kromě léků mohou ovlivnit krevní tlak, jsou:

  • Přehřátí – příliš horká koupel, těsné neprodyšné oblečení, nebo počasí
  • Málo krve v krevním řečišti – po odběru krve, po darování krve, či plazmy, v důsledku silného krvácení, či dehydratace
  • Těhotenství
  • Užití návykových látek nebo alkoholu

Často mají nízký tlak i alergici, pacienti s infekcí, srdeční chorobou, či podvýživou.

Pozor: Starší lidé, kterým se špatně hojí podlitiny a zlomeniny, diabetici, ženy trpící osteoporózou by měli nízký krevní tlak se svým lékařem konzultovat neprodleně. S nízkým krevním tlakem je totiž spojené zvýšené riziko pádů a úrazů.

Nechte se důkladně vyšetřitNechte se důkladně vyšetřit

Jak se léčí nízký krevní tlak?

Pokud existuje základní příčina vašeho nízkého krevního tlaku a způsobuje vám to problémy, možná budete potřebovat léčbu této základní příčiny.

Například – berete-li léky, které vám problémy s tlakem způsobily, lékař vám může napsat jiné. Další opatření jsou režimová: vstávat pomalu, nosit volné oblečení, dostatečně pít, sprchování chladnější vodou, správná životospráva s dostatkem výživných látek.

Další věcí, kterou pro sebe můžete udělat je užívat dostatek vitamínu C, hlídat si příjem soli, více se hýbat a otužovat. Střídavé sprchy teplou a studenou vodou vám pomohou rozproudit krev.

Když režimová opatření dlouhodobě nepomáhají, lékař vyhodnotí pacientův stav. Ve výjimečných případech je možné na těžkou hypotenzi nasadit léky, které ovlivňují napětí cévní stěny. Díky dlouhodobě sníženému tlaku může dojít k poškození orgánů, jež jsou na nedostatek krve citlivé – například jater, ledvin, mozku.

Článek Většina lidí má vysoký krevní tlak. Co dělat, když vás trápí opačný problém? byl publikován 5. května 2021 v 09.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...