Trápí vás nadýmání?

Tagy:  plynatost, jídlo, strava, zdraví, jídelníček, léčba

Sponzorované odkazy:

Trápí vás nadýmání?

Špatně rozkousané jídlo, nedostatek tekutin a pohybu, psychické problémy a samozřejmě špatná volba potravin. Pokud jíte za chůze a v rychlosti, pak možná často řešíte delikátní problém: plynatost.

Nadýmání (plynatost) označuje zvýšenou tvorbu plynů ve střevě. Plyny vznikají při trávení ve střevě i normálně, pokud je jich ale víc, než by mělo být, dochází k nadýmání. Plyny pak často odchází ven, což obtěžuje jak nemocného, tak okolí. Kromě toho se vyskytují i bolesti břicha od lehkých až po velice nepříjemné křeče. Nadýmání často provází dlouhodobá zácpa.

Co nadýmání způsobuje?

Nadýmání je obvyklý následek nestřídmého jídla a pití. K nadměrné tvorbě plynů dochází při rychlé konzumaci jídel a nápojů, zvláště po vypití většího množství nápojů s obsahem kysličníku uhličitého, při vyšší spotřebě nadýmavých, nestravitelných nebo nevstřebatelných jídel a při velkém příjmu sacharidů, jejichž vstřebávání je omezené. Stres a tlak jistě vašemu zdraví nijak neprospívá a v případě nadýmání to platí dvakrát. Pravděpodobnost, že se vyskytnou potíže s plynatostí či bolesti břicha se mnohonásobně zvyšují právě ve stresovém období. Častou příčinou nadýmání u žen mohou být hormonální výkyvy během menstruačního cyklu. Mnohé ženy se před nadcházející periodou cítí velmi nafouklé, což je dáno zvýšenou hladinou progesteronu, zvýšená produkce progesteronu v období ovulace způsobuje „ochabování“ svalů v oblasti břicha. V období před nástupem menopauzy pak bývají tyto stavy nejhorší. S povolenými břišními svaly jsou povolená i střeva. Také pracují pomaleji, což může mít za následek zácpu, která následně může zhoršovat i nadýmání. Nadýmání trápí často i ženy v těhotenství, kdy je způsobeno změnou hormonálního uspořádání a zvětšující se dělohou, která tlačí na žaludek. V těhotenství je tak vhodné příjem stravy rozdělit na více částí po menších porcích, dopřát si dostatečný pohyb. Doporučuje se vyjmutí nevhodných potravin z jídelníčku a také je dobré nelehat si ihned po jídle. Nadýmání může být součástí celého komplexu příznaků, který je označován jako porucha trávení, dyspepsie, která může být způsobena onemocněním trávicího traktu nebo provázet onemocnění jiných orgánů. Dalšími příčinami mohou být např. poruchy tolerance některých složek potravin (laktóza, fruktóza), celiakie (nesnášenlivost lepku obsaženého v obilninách), alergie na některé potraviny, vliv některých léků, nedostatek pohybu a další.

Autor: Stu BakerAutor: Stu Baker

Silně nadýmavé potraviny, kterým je lépe se vyhnout:

cibule, pór luštěniny (fazole, hrách, čočka) brokolice, květák kapusta, růžičková kapusta kukuřice ředkvičky, ředkev syrové i kysané zelí peckovité ovoce (např. meruňky) pšeničné otruby, vločky (potraviny s vysokým obsahem vlákniny obecně) mléko (při nesnášenlivosti laktózy) sycené nápoje sorbitol, umělá sladidla

Jak se zbavit nadýmání

Prvním krokem je úprava jídelníčku. Vyřaďte dobře známé nadýmavé potraviny. Omezte pití sycených nápojů. Vypozorujte, které potraviny vaše obtíže zhoršují, a těm se jednoduše vyhněte. Při jídle nikam nespěchejte – jezte v klidu a pohodě, pomalu žvýkejte. Zabráníte zbytečnému polykání vzduchu a důkladným rozmělněním potravy v ústech usnadníte trávení v dalších částech trávicího systému. Jezte vícekrát za den (5–6×) v menších porcích a dodržujte pravidelný pitný režim. Pro dobré trávení je zásadní také pravidelný pohyb, který působí nejen jako výborná prevence všech trávicích obtíží, ale krátká procházka vám uleví i v případě, že problém již nastal. V případě, že vám změna stravy či dodržování pravidelného pitného režimu nepomohou, je vhodné navštívit odborníka, v tomto případě gastroenterologa, který vyloučí možný zdravotní problém. K dlouhodobému zvládnutí opakujících se obtíží je nezbytná trvalá úprava životosprávy, pokud však potřebujete vyřešit akutní problém s nadýmáním, můžete se pro pomoc vydat do lékárny.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Trápí vás nadýmání? byl publikován 19. května 2015 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...