Žlučníkové kameny – příčiny a léčba

Tagy:  Žlučníkové kameny, žlučník, žluč, příčiny, žlučníková kolika, léčba

Sponzorované odkazy:

Žlučníkové kameny – příčiny a léčba

Tento druh obtíží postihuje především ženy ve středním věku, je známo, že žlučníkové kameny mohou způsobovat neskutečné bolesti, omezující jakýkoliv pohyb a působení. Kromě zmiňovaných bolestí může dojít ke žlučníkové kolice, o které jistě nevíte, že neléčená způsobuje rakovinu žlučníku či žlučníkové kameny.

Žlučník je dutý orgán, který funkčně a anatomicky souvisí s játry, je to v podstatě takový vak, ve kterém se ukládá žluč tvořená v játrech. Při příjmu potravy dostane žlučník od našeho těla příkaz se stáhnutí a tak vypudí žluč do žlučovodů a odtud do střeva. Žluč obsahuje některé odpadní látky z jater a hlavně je důležitá pro správné natrávení potravy. Žluč se totiž v tenkém střevě smísí s trávícími enzymy ze slinivky břišní a aktivují je. Chemický trávící proces tuků, bílkovin i cukrů v dutině tenkého střeva tak může začít. Největší význam má žluč pro trávení tuků a také tučných jídel.

Žlučníkové kameny se projevují ostrou bolestí břicha, autor: gamaXŽlučníkové kameny se projevují ostrou bolestí břicha, autor: gamaX

Příčiny

Stejně tak jako u ostatních nemocí, existuje více příčin, způsobujících žlučníkové kameny. Nejrizikovějšími faktory jsou samozřejmě věk, pohlaví, přičemž to ženské je nejnáchylnější, dále také strava bohatá na cholesterol a naopak chudá na vlákninu. Spousta žen se žlučníkovými kameny jsou obézní a mají zvýšený cholesterol, nemusí to však být nepsaným pravidlem. Ženy trpí na kameny více než muži, protože jistou roli hrají i ženské pohlavní hormony a jejich zvýšená koncentrace, riziko je tedy vyšší u uživatelek hormonální antikoncepce a u žen v těhotenství.

Žlučníková kolika

Tento stav začne typicky u člověka s kameny ve žlučníku, který sní nějaké tučné jídlo. Jeho tělo složitým mechanismem zjistí, že je v trávícím traktu hodně tuku a spustí kontrakce žlučníku, protože chce vyloučit žluč do střeva a pomoci tak natrávit tuk. Při stahu žlučníku se ovšem stane, že je nějaký větší žlučníkový kámen vytlačen do žlučovodu a tam se zasekne.

Žlučníkové kameny mohou vzniknout konzumací nezdravého jídla, autor: zdraveafitŽlučníkové kameny mohou vzniknout konzumací nezdravého jídla, autor: zdraveafit

Příznaky

Při žlučníkové kolice dochází ke křečovité bolesti, která záchvatovitě přichází a odeznívá. U této bolesti se nedaří najít úlevovou polohu a jakmile se podaří kámen protlačit, bolest zmizí. Pokud ucpání žlučovodu trvá déle, tak se objeví žloutenka, ta je způsobena zastavením odtoku žluči a následným hromaděním bilirubinu v kůži a ve sliznicích. U přetrvávajícího uzávěru žlučových cest může vzniknout akutní zánět žlučníku.

Léčba

Po diagnóze koliky se podají léky proti bolesti a léky bránící bolestivým stahům svaloviny. Dokud není diagnóza s určitostí stanovena, tak se léky proti bolesti nepodávají. Bolesti břicha mají totiž více příčin,a to i vážnějších, než žlučníkovou koliku a předčasné utlumení bolesti by mohlo zastřít zhoršení stavu.

Článek Žlučníkové kameny – příčiny a léčba byl publikován 18. ledna 2012 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...