Bipolární porucha – rozpoznejte nemoc ještě v zárodku

Tagy:  Bipolární porucha, maniodepresivní psychóza, nemoc, deprese, manie, fáze, léčba

Sponzorované odkazy:

Bipolární porucha – rozpoznejte nemoc ještě v zárodku

Termín bipolární porucha vám možná může připadat neznámí, ale veřte, že jej znáte a možná jste se s ním i několikrát setkali. Jedná se totiž o maniodepresivní psychözu, kterou v dnešní uspěchané době vědy a techniky trpí daleko více lidí, než tomu bylo v minulosti. Bipolární porucha je vážná porucha stavů nálady. Název této choroby je odvozen od toho, že nálada postižené osoby může kolísat mezi dvěma extrémními „póly“ – od manických stavů po depresi. Bipolární porucha je onemocnění mozku, při kterém dochází k velkým výkyvům v náladě, vnitřní energii a práceschopnosti. Na rozdíl od běžných výkyvů nálady u zdravých lidí je kolísání nálady při bipolární poruše neobvykle těžké.

Fáze nemoci

Fáze nemoci se střídají v různých intervalech, mezi nimiž nastává období remise, kdy pacient nejeví žádné známky onemocnění. Toto období může trvat několik měsíců až několik let.

Depresivní fáze

Depresivní fáze se projevuje tak, že pacient je skleslý, apatický, často není schopen práce ani žádné jiné činnosti, hrozí nebezpečí sebevražedných sklonů.

Manická fáze

Tato fáze naopak člověka dostává do rozjařené nálady. Je neunavitelný, nadchne se vším kolem sebe, všechno chce co nejrychleji stihnout, což může být na úkor kvality. Nemocný manií ztrácí většinu zábran – v utrácení peněz, pití alkoholu, pohlavním životě.

Bipolární porucha je jiný výraz pro maniodepresivní psychözu, autor: scarabeusBipolární porucha je jiný výraz pro maniodepresivní psychözu, autor: scarabeus

Léčba

Bipolární porucha je považována za onemocnění celoživotní. Proto je nutná dlouhodobá léčba, kterou lze rozdělit do dvou základních fází.
Bipolární porucha vzniká na základě vrozených odchylek fungování mozku. Průběh onemocnění je však významně ovlivňován faktory prostředí a životními událostmi. Léčba proto musí být komplexní.

Akutní léčba

Cílem je léčba mánie nebo deprese až do úplné úpravy stavu, návratu normální nálady a plného fungování. Trvá obvykle několik týdnů. Čím dříve se s léčbou mánie či deprese začne, tím jsou výsledky lepší a zlepšení stavu rychlejší.

Preventivní léčba

Cílem je udržet normální fungování po odeznění příznaků deprese či mánie a předcházet novým epizodám deprese a mánie v budoucnu. Je proto velmi důležité pokračovat v užívání léků ještě několik měsíců po zlepšení stavu. Přerušení léčby v této fázi je spojeno s vysokým rizikem návratu obtíží. Pokud již nemocný prožil několik depresí či mánií, je na místě dlouhodobé, preventivní užívání léků.

Bipolární porucha může vést k sebevraždě, autor: spencer roolBipolární porucha může vést k sebevraždě, autor: spencer rool

Článek Bipolární porucha – rozpoznejte nemoc ještě v zárodku byl publikován 24. dubna 2012 v 14.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...