Syndrom karpálního tunelu

Tagy:  Syndrom karpálního tunelu, bolest, nemoc, příznaky, léčba, operace

Sponzorované odkazy:

Syndrom karpálního tunelu

Syndrom karpálního tunelu je nejčastějším útlakovým syndromem na horní končetině. Karpální tunel je anatomický prostor tvořený zápěstními kůstkami a vazivem. Tímto prostorem prochází devět šlach ohýbačů prstů a jeden nerv. Díky přetěžování zápěstí při práci na počítači, jízdě na kole nebo psaní na psacím stroji dochází k mikrotraumatům a chronickému zánětu vazivového obalu šlach. K zánětu karpálního tunelu může pacient dospět i při chronickém zánětu kloubů a nebo časté práci v nepřirozené poloze. Dojde k útlaku a bolestivosti. Příčina bývá často nejasná.

Příznaky

Jedním ze základních příznaků syndromu karpálního tunelu jsou trvalé palčivé bolesti, které vás mohou v noci budit, porucha čití a mravenčení v ruce, ztuhlost a otok zápěstí, tráta svalové síly a obratnosti. Syndrom karpálního tunelu se stává jednou z nejčastějších nemocí z povolání a chorob poškozujících ruku. V České republice postihuje přibližně 35 000 obyvatel, u kterých se onemocnění rozvíjí na podkladě opakujících se pohybů v práci nebo při ostatních činnostech. Ruku poškozují i úrazy a strnulé držení zápěstí nahoru nebo dolů. Syndrom se typicky vyskytuje u lidi pracujících na počítači, u pianistů, žurnalistů a dělníků pracujících se sbíječkou. U těhotných žen se může onemocnění objevit v důsledku zadržování tekutin a otoku měkkých tkáni.

Syndrom karpálního tunelu je poměrně banální záležitost, autor: ordinacefissSyndrom karpálního tunelu je poměrně banální záležitost, autor: ordinacefiss

Vyšetření

S výše popsanými příznaky navštivte neurologa, ortopeda, chirurga nebo plastického chirurga. Lékař na neurologii vám provede vyšetření, které stanovuje rychlost vedení impulzu v nervu a jeho kooperaci se svalovým aparátem. Je nutné si také nechat ruku zrentgenovat, aby lékař vyloučil mechanickou příčinu útlaku.

Léčba

Pokud trpíte lehčí formou syndromu, lékař vám pravděpodobně naordinuje terapii, která se skládá z polohování končetiny, dlahování, užívání protizánětlivých léků a obstřiků nervu. Dříve nebo později se přistupuje k chirurgickému řešení syndromu karpálního tunelu. Nejjednodušší je rozříznutí vazu, který shora ohraničuje kanál. Při výrazném zbytnění šlachových pouzder je možné tato pouzdra při operaci odstranit. Pacient pociťuje výraznou úlevu už druhý den po operacikarpálního tunelu. Ruku je nutné dlouhodobě minimálně 3 měsíce rehabilitovat. Pokud chirurg zjistí, že nerv je nevratně kompresí poškozen, a po uvolnění vazů by nedošlo k úlevě od bolesti, je nutná rekonstrukce nervu. V tomto případě se jedná o mikrochirurgický výkon. Nerv je zkrácen o postiženou část nebo je tato část nahrazena transplantátem. K tomuto účelu se používá nerv z míst, kde není problém se zhoršenou citlivostí.

Článek Syndrom karpálního tunelu byl publikován 30. dubna 2012 v 16.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...