Syndrom neklidných nohou

Tagy:  syndrom neklidných nohou, třes nohou, pohyby nohou, křeče, nohy

Sponzorované odkazy:

Syndrom neklidných nohou

Podle lékařských odhadů trpí v České republice syndromem neklidných nohou asi 1 milion lidí. To je téměř 10% všech obyvatel České republiky. Mnozí, ale i přes obtíže, které tento syndrom doprovází nevyhledají lékařskou pomoc. Přitom příznaky doprovázející syndrom neklidných nohou často velmi ovlivňují kvalitu života.

Co je syndrom neklidných nohou?

Syndrom neklidných nohou nebo-li Restless Legs Syndrom je neurologické onemocnění. Dochází při něm ke křečím, trháním, pravidelným pohybům a bolestem v dolních končetinách. Vzácně se také nemoc může projevit i v horních končetinách. V počátečním stádiu jsou příznaky syndromu neklidných nohou většinou chybně připisovány na vrub křečovým žílám. Postupem času se ale příznaky zhoršují.

Jako u jiných onemocnění je důležité brzké odhalení, autor: Matthew BowdenJako u jiných onemocnění je důležité brzké odhalení, autor: Matthew Bowden

Jak se syndrom neklidných nohou projevuje?

Základním příznakem je pravidelně opakující se samovolný pohyb nohou. K němu se přidávají bolesti, křeče, trhavé pohyby, svědění a pálení nohou. Příznaky se objevují především v noci při usínání a spánku, či odpočinku vůbec a negativně tak ovlivňují jeho kvalitu. Postižený poté trpí únavou, nervozitou, nedostatkem spánku, často mívá sníženou schopnost soustředění. Syndrom neklidných nohou bývá celoživotní záležitostí.

Kdo je syndromem neklidných nohou ohrožen?

Všeobecně se dá říci, že syndromem neklidných nohou trpí většinou ženy, a to asi dvakrát více než muži. Příčin vzniku syndromu neklidných nohou může být několik, patří mezi ně:

  1. dědičnost – pokud se syndrom již objevil v rodině automaticky se riziko jeho vzniku u nás zvyšuje
  2. porucha periferních nervů (polyneuropatie) – diabetická, vlivem alkoholu, toxická, atd.
  3. Parkinsonova choroba – syndrom neklidných nohou je jednou z doprovodných onemocnění
  4. nedostatek vitaminu B – často souvisí s alkoholovou polyneuropatií
  5. hyperlipidémie – vyšší hladina tuků v krvi
  6. amyloidóza, atd.
Příčin onemocnění je mnoho, autor: Stefano MortellaroPříčin onemocnění je mnoho, autor: Stefano Mortellaro

Jak se syndrom neklidných nohou léčí?

Léčba syndromu neklidných nohou je u každého pacienta individuální. Všeobecně platí, že ke zmírnění příznaků je nevhodnější pohyb a chůze. To však nelze aplikovat vždy. Jako nejčastější léky se používá diazepam, L-DOPA, tramadol, klonazepam, atd. Léčba většinou neodstraní syndrom neklidných nohou zcela, ale je zaměřena na radikální zmírnění jejích příznaků.

Článek Syndrom neklidných nohou byl publikován 30. srpna 2010 v 23.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (17).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...