Atkinsonova dieta – zhubněte snadno a rychle

Tagy:  Atkinsonova dieta, hubnutí, zdravé hubnutí, princip, přílohy, sacharidy, mléčné výrobky, rizika

Sponzorované odkazy:

Atkinsonova dieta – zhubněte snadno a rychle

Diety jsou vcelku spekulační téma, o kterém by se dalo hovořit hodiny a hodiny. Jejich účinnost je dosti sporná už právě proto, že na každého platí něco naprosto jiného. Někdo dokáže zhubnout pitím mléka, jiný se zaměří na proteiny, další jedinec může vyzkoušet X,Y diet, ale bez úspěchu. Otázkou pak zůstává jaký druh vyhovuje vám a jestli se chcete do koloběhu diet vůbec pustit. Zhubnout sice můžete vcelku rychle a dokonce zdravě, avšak stále visí ve vzduchu otazník v podobě záludného jo-jo efektu. Jak se rozhodnete je pouze a jenom na vás, pro případ, že byste přeci jen svodům diet neodolali, je zde typ na zdravou alternativu hubnutí v podobě Atkinsonovu hubnoucímu plánu.

Zhubnout může být sice rychlé, ale nebezpečné, autor: semaniinZhubnout může být sice rychlé, ale nebezpečné, autor: semaniin

Tato dieta je poměrně kontroverzní stravovací styl, který se stal svého času módním hitem, zvláště v Americe, neboť dovoluje jíst maso a tuky, ale v podstatě totálně zakazuje sacharidy. Její základní princip spočívá v tom, že můžete jíst neomezené množství masa, vajec a mléčných výrobků, avšak musíte výrazně omezit konzumaci příloh, pečiva a sladkostí. Dieta spočívá v tom, že denně smíte přijmout jen 20 g sacharidů. Tělo sacharidy potřebuje, a pokud se jich nedostává, je nuceno si vytvářet energii z tuků. Tato přeměna je pro těla velmi energeticky náročná, a tak dochází k úbytku váhy. Když tedy přestanete jíst potraviny obsahující sacharidy, jak doporučuje atkinsonova dieta, bude se Váš organismus celý den více namáhat a tím spalovat podstatně více kalorií než dříve. Výhodou diety je fakt, že nemusíte počítat kalorie, což je pro spoustu dietářů velice stresující.

Zapomeňte na přílohy plné sacharidů!, autor: miles photographyZapomeňte na přílohy plné sacharidů!, autor: miles photography

Pravidla diety

Pravidla Atkinsonovi diety jsou následovná, zapomeňte na konzumaci příloh s obsahem sacharidů jako jsou brambory, rýže, těstoviny, pečivo, sladkosti, sladké nápoje, některé druhy zeleniny, obiloviny, ovesné vločky a cornflakes. Jíst naopak musíte pouze maso, nejlépe samozřejmě kuřecí či krůtí. Dále pak houby, vejce, mléčné výrobky a zeleninu jako jsou rajčata, mrkev, paprika, cibule či okurka.

Rizika diety

I když zní dieta poměrně slibně, skýtá mnoho rizik, která se mohou vážně podepsat na vašem zdraví. V první řadě jsou ve vážném ohrožení játra a ledviny, které nedostávají potřebné vitamíny a minerály. Utrpět může také vaše pleť. Díky nadměrné konzumaci vajec, masa a mléčných výrobků je otázkou času také zvýšený cholesterol, který může vést k infarktu. Dietu si dobře rozmyslete a případně ji držte pouze krátkodobě.

Článek Atkinsonova dieta – zhubněte snadno a rychle byl publikován 21. května 2012 v 13.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...