Jak překonat strach?

Tagy:  jak se zbavit strachu, porucha, paralizace, ochromení

Sponzorované odkazy:

Jak překonat strach?

Strach je pojem známí každému z nás, avšak někdo jej pouze registruje, kdežto jiný jím nechá plně ovládat svůj život. Přestaňte se strachovat a raději radikálně zakročte. Více než z 99% je náš strach vykonstruovaná představa, která se nikdy nevyplní. Ať už se bojíte čehokoliv, s velkou pravděpodobností to neexistuje. Časem se toto tvoření katastrofálních příběhů stane zvykem a vy se stáváte oběťmi vlastních představ. Právě tento zvyk bát se z vás dělá oběti. Asi každý z vás v životě zažil období, kdy se nic nedařilo a strach byl první na řadě hned po probuzení. Ano, právě v obavách se cítíte velice jistí, toto prostředí důvěrně znáte, a proto vás do něj mozek neustále rád uvrtává. Je to jakási cesta, kterou dobře znáte a umíte po ní dokonale chodit. Ale řekněte sami, je vám tato cesta příjemná? Určitě ne a proto s ní co nejrychleji skoncujte.

Strach z neúspěchu

Největší obavy bývají z nepřijetí nebo kritiky od ostatních lidí, čili obecně z neúspěchu. Často nám nestačí náš vlastní úsudek, a proto se někteří rádi spoléhají na názory ostatních. Je potřeba převzít odpovědnost za své jednání a postavit se životu čelem. Budete se možná smát, ale ten kdo vám dokáže nejlépe poradit, jste vy sami. Dalším strachem, který lze zařadit do této kategorie je strach z odmítnutí, vztahuje se jak na práci, přátelé, tak vysněného partnera. V tomto případě si uvědomte, že pokud vás někdo odmítne, neodmítl konkrétně vás, ale danou nabídku, kterou jste mu předložili. Stejně tak jste někdy na jeho pozici vy a taktéž odmítáte, proto se nemusíte cítit zahanbeně.

Strach nás dokáže dokonale paralizovat, autor: bereniceStrach nás dokáže dokonale paralizovat, autor: berenice

Strach ze změn

Faktem ale je, že se nejvíce obáváme nejistoty, nejednoznačnosti a rozvratu. Cítíme, že nám chybí všechny možnosti při jakékoli změně, ale přitom podvědomě víme, že je možností stále mnoho. Tyto stavy nás přivádějí občas až do depresí a úzkostných stavů. Zapomeňte na mylnou myšlenku, že změnou končí svět, ba naopak, přichází něco nového a interaktivního.

Jak se zbavit veškerého strachu?

Jednoduše jej spláchněte vodou, odpaří se! Nemusíte čekat, až vás strach zase přemůže. Můžete jej rozpustit jako zmrzlinu na sluníčku! Udělejte odvážný krok dopředu a přestaňte ze sebe dělat oběť. Nejste malé děti a máte vždy možnost volby. Nevěřte svým vykonstruovaným představám a nepřikrmujte své hororové představy, které jsou stejně smyšlené.

Článek Jak překonat strach? byl publikován 22. července 2012 v 11.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...