Zdravý spánek – jak zatočit s nespavostí?

Tagy:  zdravý spánek, únava, stres, nervozita, námaha, vyčerpanost

Sponzorované odkazy:

Zdravý spánek – jak zatočit s nespavostí?

Nespavost je v době plné stresu a nervozity jedním z faktorů, které lidi ovlivňují den co den a oni postižení jedinci si pak mnohdy nevědí rady. Probdělé noci plné zoufalých pokusů a usnutí jsou pak ruku v ruce s vyčerpaností, dalším stresem a nervozitou, z čehož se postupně stává jakýsi koloběh vedoucí až ke kolapsu. Vypořádat se s těmito nástrahami je mnohdy obtížné, ale jsou situace, kdy stačí málo a vyspíte se dorůžova jako miminko.

Pozor na kávu

Káva jak jistě všichni víte dokáže hotové zázraky a silné presso postaví na nohy i umírajícího, ale na kávu a její účinky se musí dávat pozor, mnohdy totiž právě tento výborný mok vede k příčinám nespavosti. Sice jste si možná nápoj dopřály ve 3 hodiny odpoledne, ale každý má jinou fyzickou výbavu a jiný metabolismus. Jako je někdo schopný usnout s šálkem kávy v ruce, na jiného působí účinky kofeinu dlouhé hodiny. Proveďte tedy menší test a zkuste být jeden den naprosto bez kávy, uvidíte, jestli jste v noci usínali lépe, či nikoli.

Spánek je důležitý, nepodceňujte ho!, autor: relaxingmusicSpánek je důležitý, nepodceňujte ho!, autor: relaxingmusic

Myšlenky dejte stranou

za nespavost mnohdy mohou také neustálé myšlenkové pochody, jež vás zkrátka nedají spát. Pokud si dokola promítáte hádku s partnerem, nepovedenou obchodní transakci či jinou lapálii, mysl si neodpočine a stále pracuje, pak je pochopitelné, že nemůžete usnout, ač byste moc chtěli. I váš mozek si potřebuje na pár hodin oddychnout, vypněte proto veškeré smysly a soustřeďte se jenom a pouze na říši snů.

Fyzická námaha

Sportu ku zdraví – staré dobré heslo, kterým se rozhodně řiďte, ale nic se nemá přehánět. Pokud holdujete fyzicky náročným sportům den co den anebo v posilovně makáte do strání těla, váš organismus je přepjatý a vyčerpaný. V takovém případě byste jistě čekali, že usnete takřka okamžitě, ale paradoxně je tomu přesně naopak. Přetažené svaly mají pocit stálé práce a nestačí vydat veškerou energii, pracují tak i v době, kdy by měly v klidu odpočívat. Přestaňte se tedy extrémně namáhat a svému tělu dávejte jen tolik, co potřebuje.

Nedostatek spánku

V celku logické je, že pokud málo spíte, začnete mít problémy se spánkem celkově. Nahromadila se vám práce a vy ji potřebujete tento týden vyřešit, čili vám každý den zbývá na spánek pouze pár hodin? Pak není divu, že si tělo zvykne a v dalších dnech očekává to samé.

Článek Zdravý spánek – jak zatočit s nespavostí? byl publikován 1. srpna 2012 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...