Zdravý spánek bez vlivu modrého světla

Tagy:  modré světlo, spánek, zdraví

Sponzorované odkazy:

Zdravý spánek bez vlivu modrého světla

Zdravý spánek bez vlivu modrého světla

V naší moderní společnosti nás stále více obklopují různá elektronické zařízení, vyzařující modré světlo. Ať už se jedná o běžné lampy, zářivky, reklamy ve městech, displeje mobilů, televizorů, počítačů, či dalších zdrojů. Právě vliv tohoto záření se podepisuje i na kvalitě našeho spánku, jenž je pro nás již od počátku lidstva jednou z nepostradatelných složek života.

Největším zdrojem modrého světla, který během dne přijímáme, je Slunce. Pro každodenní fungování je pro nás velmi důležité, neboť s jeho pomocí uvnitř našeho těla dochází ke zvyšování hladiny kortizolu (též stresového hormonu), který je pro nás nezbytný a je jedním z hlavních zdrojů energie. Avšak při zvyšování zastoupení kortizolu dochází k úbytku hladiny melatoninu (spánkového hormonu), jenž má největší zastoupení v mozku a bývá produkován hlavně v noci, během spánku.

Vzhledem k tomu, že dlouho do noci používáme umělá osvětlení a koukáme do obrazovek, dochází ke stálému zvyšování zastoupení kortizolu v těle, a tím i úbytku melatoninu, což vede k neefektivnímu spánku a narušení našeho přirozeného biorytmu. Právě tento problém se negativně podepisuje na našem každodenním fungování, tj. horší pracovní výkon, špatná soustředěnost, únava a horší paměť. V případě dlouhodobého strádání melatoninu v těle (cca po dobu 10 let) se zvyšuje pravděpodobnost propuknutí různých onemocnění. Jak to tedy změnit?

Pro naše zdraví je tedy ideální, abychom modré světlo přijímali během dne a večer se ho v co nejvyšší míře vyvarovali, a to kolem 90 minut před tím, než jdeme spát. Způsobů jak toho docílit je mnoho, například používat brýle s modrým filtrem, pořídit si zářivky s teplou barvou světla (tj. 2700K a méně), používat na svých mobilních telefonech filtr proti modrému světlu, nebo se jednoduše zdrojům tohoto záření vyhýbat.

Dalším krokem je také vhodně zvolená doba spánku. Dospělý člověk by měl spát nejméně 7–8 hodin, u dospívajících je to kolem 9–12 hodin denně. Není ale jedno kdy. Jelikož jsme denní živočichové, je žádoucí, abychom chodili spát po západu Slunce (nebo se alespoň stranili modrému světlu) a vstávali s jeho východem.

Článek Zdravý spánek bez vlivu modrého světla byl publikován 22. prosince 2018 v 22.15 v rubrice Zdraví. Autorem článku je David Kysela. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...