Nepravidelná menstruace – co za ni stojí?

Tagy:  zpoždění, nepravidelná menstruace, menopauza, stres, těhotenství, strava

Sponzorované odkazy:

Nepravidelná menstruace – co za ni stojí?

Téměř každá z nás se setkala se situací, kdy se váš, jinak jako hodinky tikající cyklus, opozdil. Pakliže máte stálého partnera či žijete aktivním sexuálním životem, pak tento okamžik nebyl ničím příjemným a možná jste i v záchvatu paniky navštívily gynekologii či si pořídily těhotenský test. Menstruace je něco, co nám rozhodně není příjemné, ale pakliže se opozdí, téměř zoufale si přejeme její klasický krvácivý projev. Pakliže se opět, či nově setkáte se zpožděním menstruačního cyklu, zachovejte klid a nepropadejte panice, nasnadě může být hned několik problémů, které jsou mnohdy ovšem velmi banální, až běžné.

Těhotenství

Co vám při zpoždění menstruace napadne jako první je samozřejmě těhotenství, které se projevuje právě ztrátou cyklu. Hormony v těle se splaší a menstruaci zamezí, ovšem existují i takové případy, kdy žena v pokročilém stádiu gravidity stále menstruuje. Ženské tělo je nevyzpytatelné, proto nedělejte unáhlené závěry.

Stres

Dalším důvodem, proč jste měsíčky nedostala ve středu, jako je tomu každý měsíc, může být i stres. Ten dovede s lidským tělem mnohé a toto není výjimkou. Stresový hormon kortizol ovlivňuje estrogen a progesteron, které stojí za vznikem menstruace. Pakliže procházíte těžkým stresovým obdobím a váš organismus vyplaví nadbytek kostizolu, menstruace se opravdu může opozdit či dokonce nedostavit vůbec.

Stres může ovlivnit menstruaci, autor: CollegeDegrees360Stres může ovlivnit menstruaci, autor: CollegeDegrees360

Strava

Že bychom se měly stravovat zdravě je nám jasné, ovšem ne vždy je to tak jednoduché a i když se o změnu jídelníčku snažíme, může dojít k drastickým dietám, které vedou k neuvěřitelným ztrátám na váze. Slyšely jste někdy o faktu, že dívky a ženy trpící pokročilým stádiem anorexie nemenstruují? Teď už víte proč, proto si dejte dobrý pozor na to, jak hubnete a zda si nehuntujete zdraví. Za ztrátou menstruace ale může stát i opačný efekt a to extrémní ztloustnutí v horizontu krátké doby. Nic se zkrátka nemá přehánět.

Menopauza

Stejně tak, jako menstruace v průběhu mládí přijde, musí také někdy odeznít. Ztráta menstruace je znakem, kdy ženě jednou pro vždy skončilo plodné období, tato etapa nastává okolo 50 roku života, ale již po čtyřicítce se můžete setkat s menopauzou, kdy bude menstruační cyklus možná velmi nepravidelný.

Článek Nepravidelná menstruace – co za ni stojí? byl publikován 6. listopadu 2012 v 16.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...