Bylinky pro řešení ženských problémů

Tagy:  problémy s menstruací, nepravidelný menstruační cyklus, bylinky a menstruace

Sponzorované odkazy:

Bylinky pro řešení ženských problémů

Mnoho žen ještě v dnešní době trpí řadou potíží spojených s menstruačním cyklem nebo později s obdobím přechodu. Lékaři často tyto problémy řeší pomocí hormonální terapie, ať už v podobě hormonální antikoncepce u žen v produktivním věku nebo hormonální substituce u žen starších. Problémy jako premenstruační syndrom, bolestivou menstruaci či problémy spojené s klimaktériem apod. lze však velmi úspěšně řešit i pomocí léčby bylinné, kterou si pomáhaly ženy v dřívějších dobách. Dnes nastává období návratů ke kořenům a ke zkušenostem našich předků.

Kontryhel obecný – alchemilla vulgaris – nejdůležitější bylina pro ženy

Kontryhel je bylina hojně využívaná pro úlevu od ženských potíží. Odvar z listů kontryhelu mírní bolesti při menstruaci. Léčí záněty vaječníků, zvyšuje plodnost žen a jejich schopnost donosit zdravý plod. Lze ho používat i ve směsi s řebříčkem nejen pro mírnění potíží spojených s klimakteriem. Kromě tohoto účinku hojí i kožní problémy, např. ekzém a koupel s odvarem z kontryhele léčí i hemeroidy. Jeho výhodou je, že ho lze bez obav používat i dlouhodobě.

foto: web2-mendelu.czfoto: web2-mendelu.cz

Řebříček obecný – achillea millefolium

Řebříček všechny známe – roste ještě dnes na každé mezi a louce. Je to bylina upravující a normalizující menstruační cyklus. Používala se odedávna pro nápravu příliš silné, příliš časté či nepravidelné menstruace. Používal se k odvarům samostatně nebo ve směsi s natí kontryhele, listem jitrocele a květem měsíčku. Kromě účinku na ženské potíže dobře čistí organismus, uklidňuje překyselený žaludek a prospívá pleti.

foto: garten.czfoto: garten.cz

Měsíček lékařský – calendula officinalis

Tato známá květina pěstovaná na mnoha zahrádkách má kromě jiných přínosných účinků také pozitivní vliv na ženské potíže. Zejména zmírňuje menstruační bolesti, pro tento účinek se doporučuje pít týden před začátkem menstruace samostatně nebo ve směsi s kontryhelem a řebříčkem. Navíc má i pozitivní preventivní účinek proti rakovině dělohy a prsu. Kromě těchto účinků ještě uklidňuje centrální nervovou soustavu a zlepšuje činnosti srdce. Nemá žádné vedlejší či návykové účinky, proto ho můžeme bez obav užívat i dlouhodobě.

foto:celysvet.czfoto:celysvet.cz

Dále se při poruchách menstruačního cyklu doporučuje pít čaje obsahující anděliku lékařskou, která navíc zmírňuje projevy migrény, heřmánek pravý, hluchavku bílou, která má podobné účinky jako kontryhel, jablečník obecný či libeček lékařský a fenykl obecný.

Článek Bylinky pro řešení ženských problémů byl publikován 11. srpna 2012 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Eva Šebestová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...