Chronická únava a její příčiny

Tagy:  chronická únava, spánek, jídlo, strava, alkohol cigarety, stres, nervozita, příčiny

Sponzorované odkazy:

Chronická únava a její příčiny

Každé ráno se probudíte po osmihodinovém spánku a člověk by řekl, že se budete cítit fit a plni života. Pak je však pravdou, máte pocit jako byste oka nezamhouřili, o čemž svědčí i vaše unavená pleť a kruhy pod očima. Přes den se v práci potácíte jako tělo bez duše a jediné, po čem toužíte je šálek kávy a brzká cesta domů. Po návratu do bytu se postaráte o domácnost, pomůžete dětem s domácími úkoly, připravíte klasickou večeři a okolo osmé hodiny se zmoženě svalíte k televizi se slovy, že jste neuvěřitelně vyčerpaní. Když se ale zamyslíte nad tím, co jste celý den dělali, dojdete k závěru, že jste se nevěnovali žádné fyzické aktivitě jako je sport a že vlastně nemáte být z čeho tak moc vykolejení. Pakliže se s těmito stavy potýkáte již nějaký ten měsíc, je na čase popřemýšlet, zda jste se nedostali do křížku s poměrně nepříjemným společníkem v podobě chronické únavy…

Chronická únava dovede velmi výrazně ovlivnit život nejenom vám, ale i lidem ve vašem okolí. Pakliže nejste schopni hrát si s dětmi, dělá vám problémy i obyčejná komunikace, na nic nemáte náladu a zanedbáváte partnera, logicky tak ovlivňujete celou rodinu. Přestaňte se dopovat energetickými nápoji a kávou a raději se sebou něco udělejte.

Chronická únava omezuje vás i vaše okolí, autor: pertocisChronická únava omezuje vás i vaše okolí, autor: pertocis

Příčiny chronické únavy

Příčin chronické únavy může být nespočet a v dnešní hektické době se ji ani nelze divit. Nemusíte být zrovna workoholik nebo dělník na stavbě, abyste propadli této civilizační chorobě, která se v posledních letech šíří rychlostí blesku a pomalu se z ni stává epidemie.

Jednou z hlavních a nejčastějších příčin chronické únavy, je jednoduše stres, který ovlivňuje celý chod organismu a neuvěřitelně jej vyčerpává. Tento nepříjemný společník se tváří tiše a nenápadně, ale přitom nás zevnitř zaživa užírá a bere nám veškerou energii. Pakliže se dennodenně v zaměstnání vystavujete napjatým situacím, procházíte rozvodovým řízením nebo řešíte pubertální výlevy vašich dětí, od stresu si na moc dlouho neodpočinete a tělo si automaticky vybírá svou daň.

Další velmi důležitou příčinou je špatná životospráva, ta může jít ruku v ruce se zmiňovaným stresem. Pokud ráno absolutně opomíjíte snídat, oběd zhltnete někde ve fast foodu a to ještě v poklusu, svačiny vám nic neříkají a k večeři vyluxujete půlku lednice, nejenom, že si koledujete o obezitu, ale především vážně hazardujete s vlastním zdravým. Permanentní únava tak může být prvotním signálem, že něco není v pořádku. Změňte proto stravovací návyky o sto procent, jezte menší a zdravější porce 5× denně, vyhýbejte se alkoholu a cigaretám a také si občas zasportujte nebo se alespoň projděte na čerstvém vzduchu. Možná se budete divit, jak rychle únava odezní a vy se budete cítit opět skvěle.

Zdravá životospráva zatočí s únavou raz dva, autor: Life Mental HealthZdravá životospráva zatočí s únavou raz dva, autor: Life Mental Health

Článek Chronická únava a její příčiny byl publikován 24. února 2013 v 15.00 v rubrice Zdraví a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...