Jak se vyhnout jarní únavě?

Tagy:  jarní únava, jaro, jídelníček, strava, spánek, pohyb, pití

Sponzorované odkazy:

Jak se vyhnout jarní únavě?

Jaro je po dlouhé a nudné zimě najednou jakýmsi oživením plným barev, optimismu a venkovních aktivit, které byly od listopadu do března tabu. Většina lidí se na první jarní den neskutečně těší a hodlá si je užít na maximum. Možná i vy patříte k těm, kteří si již naplánovali spoustu činností a výletů a proto vás neskutečně zaskočilo, že ač venku svítí sluníčko, vám se nechce ani vylézt z postele. Nemusíte mít obavu, že by se vašim tělem něco dělo, pouze na vás přišla typická jarní únava.

Jak je to s jarní únavou?

Pravděpodobně nejste jediný člověk, kterého jarní únava přepadla a už vůbec nejste první, kdo se ji diví. Jak je to vůbec možné? S příchodem teplejšího počasí, sluníčka a lepší nálady, by přeci člověk měl být plný energie. Selský rozum přesně toto pravý, avšak realita je trochu jiná a ve své podstatě, vlastně logická. V zimě jste si zvykli na těžší stravu, více spánku a také více lenošení, které na vás vlivem změny ročního období zkrátka dopadlo. Abyste se zimního režimu zbavili a tím také dali sbohem únavě, je třeba učinit jisté kroky.

Odlehčete jídelníček, autor: SodanieCheaOdlehčete jídelníček, autor: SodanieChea

Odlehčete jídelníček

V první řadě je třeba odlehčit jídelníček, a to celkem rapidně. V zimě se každý přirozeně stravuje trochu tučněji a možná i nezdravěji, než na jaře či v létě. Zima zkrátka člověka nudí dělat si pomyslné tukové zásoby. S tím je ale nyní konec. Zapomeňte, alespoň pro zatím, na tučné uzeniny, smažené pokrmy a knedlíky a raději do svého jídelníčku zařaďte spoustu čerstvé zeleniny a ovoce, libové drůbeží maso, lehké polévky, ryby, těstoviny a rýži. Omezit byste měli i přísun mléčných výrobků a jednoduchým cukrů, které unavují.

Začněte se hýbat

V zimních měsících patřilo k vaší nejoblíbenější aktivitě polehávání na gauči a pojídání zásob? Pak je vám pravděpodobně jasné, že takto to v novém ročním období asi nepůjde. S ,,gaučingem" je třeba pro letošek přestat a přidat zase nějakou tu sportovní aktivitu. Nemusíte se nutně potit v posilovně, ale využijte například přírodních zdrojů a každý den jděte alespoň na půl hodinovou procházku. Změny za nedlouho ucítíte na vlastní kůži.

Nespoléhejte na kávu

Jste unavení a tak do sebe lijete kávu na litry? I tento postup je velmi špatný a může vám opravdu uškodit. Místo spoléhání se na kofein se začněte trochu hýbat, jezte pravidelně a oblíbené kávové nápoje vyměňte za zelený či černý čaj.

Začněte s cvičením, autor: ululemon athleticaZačněte s cvičením, autor: ululemon athletica

Článek Jak se vyhnout jarní únavě? byl publikován 28. března 2014 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...