Jak své tělo připravit na příchod jara?

Tagy:  únava, změny, jídelníček, sport, organismus, tělo

Sponzorované odkazy:

Jak své tělo připravit na příchod jara?

Jaro je tu se vším všudy a vy jistě nadšeně ukládáte do útrob skříní zimní bundy a také teplé sněhule, které slavnostně vytáhněte zase o několik měsíců později. Jaro je překrásným ročním obdobím, ba možná dokonce tím nejúžasnějším, neboť v sobě probouzí nový život, lidem dodává spoustu energie, optimistického naladění a celkově radosti ze života. Nicméně jaro je pro tělo a celkově organismus poměrně znatelným šokem, neboť zatímco v zimě jste byli spíše leniví, na jaře musíte probudit své aktivnější já a lidově řečeno, začít něco dělat. Nelze se proto divit, že v březnu nebo dubnu každoročně bojujete s jarní únavou a nemůžete se pořádně aklimatizovat. Jak tedy své tělo a také mysl připravit na příchod jara?

Začněte pozvolna

Někteří jedinci dělají tu stálou chybu rok co rok, která spočívá ve zbrklosti. Za zimou udělají definitivní čáru již koncem března, okamžitě nasadí jarní režim, a to jak ve stravování, sportování tak v módě. Výsledkem je poté neuvěřitelná únava, vyčerpání, často až deprese, někdy překvapivé tloustnutí a samozřejmě také nemoci jako je chřipka nebo angína. Mějte vždy na paměti, že je tělo po zimě velmi oslabené, proto potřebuje jaro dávkovat pozvolna a jedině tak se dostat do dobré kondice a také si posílit obranyschopnost.

Nepodceňujte bacily

Jakmile začne příroda kvést, vonět a sluníčko svítí o s to šest, lidé mají rázem pocit, že je vše dokonalé. Bacily však nikdy nespí a po zimě se probouzejí stejně tak, jako sněženky nebo petrklíče. Nelze se tak divit, že začátkem jara každoročně vypukne chřipková epidemie. Chcete se tomuto kolapsu pro jednou vyhnout? Pak mějte na paměti, že bacily rozhodně nespí. Začátkem jara proto zapomeňte na odhalený krk, který je po zimě velmi náchylný na nastydnutí, dopujte se vitamíny, a to v podobě pastilek nebo fresh nápojů a dbejte na adekvátní oblečení, ve kterém se sice nebudete potit, ale ani neprochladnete.

Autor: KjplantAutor: Kjplant

Jak na venkovní sporty?

Samozřejmě jaro a léto těší především sportovce, kteří již nemusí trávit dlouhé hodiny v posilovnách a v zavřených halách, ale mohou konečně vyrazit na čerstvý vzduch, kde se vždy sportuje o poznání lépe a příjemněji. Avšak i v tomto ohledu se mějte na pozoru. Pakliže jste celou zimu trávili na běžeckém páse v posilovně, vyrazit do terénu by vás mohlo stát jednat oslabení imunity, ale také namožení svalů, neboť reálné kopce, lesy a obdobné změny jsou zápřahem i pro svalstvo a klouby. Zpočátku se proto věnujte svižným procházkám a joggingu, na intenzitě postupně přidávejte a rozhodně neignorujte své tělo, které vám samo naznačí, kdy máte přidat a kdy naopak ubrat.

Pozor na změnu jídelníčku

Extrémní změny se týkají také jídelníčku, se kterým většina lidí bojuje po celý život. Jistě vám není nijak neznámé, že bychom se vždy měli stravovat podle ročního období a nejlépe z lokálních surovin. V zimě je proto naprosto ideální konzumovat tučnější ryby, jablka, zelí, luštěniny nebo třeba těstoviny. Na jaře a v létě naopak libové kuřecí maso, exotičtější ovoce a vodnatější zeleninu. Pokud ale ze dne na den přesedláte na jarní jídelníček, dostaví se neuvěřitelná únava, se kterou můžete bojovat i týdny. Raději, místo radikálního kroku, volte postupné obměňování surovin, které je efektivnější.

Článek Jak své tělo připravit na příchod jara? byl publikován 24. března 2015 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...