Mléko a mléčné výrobky, jak to s nimi vlastně je?
Sponzorované odkazy:
Není žádnou novinkou, že se neustále vedou debaty a studie o tom, jaký vliv mají mléčné výrobky na lidský organismus a jak to s jejich užíváním vlastně je. Jedni vědci tvrdí, že je pití mléka u savců vlastně nepřirozené a tělo se bez něho obejde, jiní výzkumníci si stojí za názorem, že je mléko obsahuje nespočet látek důležitých pro správný chod organismu jako takového. O tom, zda je konzumace mléčných výrobků zdravá či nikoli, si udělejte obrázek sami.
Mléko a vápník
Když se podíváte na jakoukoliv reklamu na jogurty, čokoládu nebo sušenky, všem malým dětem je neustále vtloukáno do hlavy, že tyto výrobky obsahují mléko, čili tělu prospěšný vápník. Pravda, mléko opravdu obsahuje vápník, bez kterého se naše kosti neobejdou, ale problém je v tom, že v mléce, konkrétně v tom kravském, je tolik vápníku, že jeho častá a nadměrná konzumace naopak způsobuje řídnutí kostí a neschopnost mléčnou bílkovinu strávit a následně je vyloučit z těla. Pokud jste si tedy zvykli snídat hrnek horkého mléka či se neobejdete bez sklenice před spaním, raději tento svůj rituál omezte a nebo se zaměřte na sojové výrobky.
Sporný mléčný cukr
O mléčném cukru se rovněž vedou nekonečné spory, které pravděpodobně nikdy nevyústí v konečný verdikt. Zde existují opět dvě strany, přičemž jedna se shoduje, že je mléčný cukr tělem nestravitelný, čili je škodlivý. Na straně druhé jisté studie dokazují, že i když se mléčný cukr ukládá v organismu, dodává mu potřebné aminokyseliny, které snižují krevní tlak, podporují celkovou imunitu a nespecifickou střevní imunitu, zvyšují vstřebávání vápníku v tenkém střevě a dokonce zabraňují vzniku zubního kazu, což rozhodně nejsou negativní zprávy.
Sýry a vitamíny
Někteří lidé, kteří jsou přesvědčeni, že je mléko není nijak prospěšné, se samozřejmě vyhýbají i sýrům, obzvláště těm zrajícím a s vyšším obsahem tuku v sušině. Avšak právě sýry obsahují nespočet potřebných látek a vitamínů, které tělo vyžaduje. V plísňových sýrech jako je Niva nebo Hermelín najdete Biotin nebo kyselinu panthotenovou, v tvrdých sýrech dále vitamíny B6 a B2 a ementál zase obsahuje cenný vitamin B12.
Mléko a pleť
A obzvláště sporné jsou účinky mléka a mléčných výrobků v oblasti estetické medicíny, neboť se traduje, že právě laktóza způsobuje rapidní zhoršení stavu pleti, konkrétně pak akné. To je jistě pravda, mléko pupínkům a mastné pokožce opravdu nikterak nepřispívá, ovšem naopak pomáhá dodat pokožce zdravou barvu, zbavuje ji pigmentových skvrn a navrací ji pružnost a svěžest.
Článek Mléko a mléčné výrobky, jak to s nimi vlastně je? byl publikován 22. září 2013 v 12.00 v rubrice Zdraví, Krása a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Mléko, nebo náhražka? 19.03.2013 13.00
- Mléko a mléčné výrobky prospívají pokožce 02.04.2013 15.00
- 4 skvělé náhražky pro intolerance na kravské mléko 28.08.2017 15.00
- 4 tipy pro alergii na laktózu - jak nahradit mléko? 22.05.2016 12.00
- Alpro – zdraví z přírody 28.06.2014 17.00
Top 10
- Umíte rozlišit mezi úpalem a úžehem? II. díl
- Leukocyty – zvýšené množství v krvi a moči
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Tejpování obličeje – zaslouží si vaši pozornost?
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- IZIP - elektronická zdravotní knížka VZP
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.