Test chipsů - které jsou nejkvalitnější?

Tagy:  test chipsů, chipsy, brambůrky, tuk, sůl, olej, akrylamid, látky, zdraví, strava

Sponzorované odkazy:

Test chipsů - které jsou nejkvalitnější?

Bramborové chipsy jsou oblíbenou pochoutkou široké masy lidí. Jejich návykově slanou chuť, křupavou konzistenci a spoustu mastnoty si oblíbily snad všechny věkové kategorie. O tom, že smažené brambůrky nejsou nic zdravého ani výživově hodnotného není pochyb, ovšem existují varianty, které lze jednou za čas zkonzumovat a pak se najdou takové výrobky, které vám s tělem a vnitřní mikroflórou nadělají pořádnou paseku. Pakliže si na uzobávání chipsů u večerního filmu potrpíte a nezdráháte se je občas podat i svým dětem, naučte se kupovat ty nejméně škodlivé.

Chipsy a jejich složení v kostce

Pár brambůrků ještě nikoho nezabilo… Touto větou se uklidňuje drtivá většina těch, co ,,ujíždějí" na nejrůznějších dobrotách, které ovšem neprospívají zdraví ani kráse. Pravdou je, že nějaký ten smažený chips špíček neudělá, ovšem jedno balení brambůrků obsahuje okolo 700 kcal, což je téměř polovina denní dávky energetického příjmu a také tuků na jednu osobu. Mimo jiné chipsy obsahují také nadmíru soli, která je velmi škodlivá a vytváří návyk na nezdravou stravu. Proto ti jedinci, kteří se pravidelně stravují ve fast foodech a vyhledávají podobné „dobroty“, jsou paradoxně lačnější po těchto jedech než ti, co si ,,smažák" a hranolky dopřejí jednou za čas.

Chcete-li si občas zahřešit a dopřát si pořádnou kalorickou bombu v podobě chipsů, naučte se číst etikety a kupujte ty produkty, které jsou nejméně škodlivé.

Bohemia chips

Bohemia chips zná asi každý z nás už jenom proto, že se s ním setkáváme ve všech supermarketech i v restauracích a stáncích. Co se kvality týče, lze je označit za jakýsi průměr, který sice nepatří k prvotřídní kvalitě, ovšem jeho občasná konzumace určitě neuškodí.

Brambůrky obsahují 33 % tuku, 14 % rostlinného oleje, 1,7 % soli, 0,52 g sodíku a průměrnou míru akrylamidu, který je považován za karcinogenní látku.

Co se ceny týče, ta se pohybuje okolo 17 korun, přičemž na výběr máte z nepřeberného množství příchutí od klasických solených, přes paprikové až po tymián či houby.

Bohemia chips jsou, co do kvality, průměrné, autor: forpapBohemia chips jsou, co do kvality, průměrné, autor: forpap

Lays

O třídu výš se umístily brambůrky Lays, původem z Ameriky, kde jsou stejně jako tady, ohromným hitem.

Brambůrky obsahují 32 % tuku, 1,6 % soli, 0,57 g sodíku a co je podstatné, ze všech uvedených chipsů mají nejmenší množství akrylamidu, čili jsou zdravotně nejméně závadné.

Cena chipsů Lays je o něco vyšší, než u předchozích Bohemia chips a to 23 korun, ovšem za kvalitu se vyplatí si připlatit.

Lays chips patří k těm nejkvalitnějším, autor: theimpulsivebuyLays chips patří k těm nejkvalitnějším, autor: theimpulsivebuy

Crusti Croc Chips

Velmi nečekaně se na prvním místě kvality objevily absolutně neznámé chipsy německé značky Crusti Croc Chips, které seženete v Lidlu a to za krásných 14 korun.

Brambůrky obsahují 31% tuku, 1,6 % soli, stejně jako chipsy Lays a 0,54 g sodíku. Co se akrylamidu týče, ten je taktéž hluboko pod hranicí nebezpečné míry, proto je v rámci možností a vlastního uvážení můžete konzumovat.

Obyčejné chipsy z Lidlu test vyhrály!, autor: lidlmtObyčejné chipsy z Lidlu test vyhrály!, autor: lidlmt

Článek Test chipsů - které jsou nejkvalitnější? byl publikován 24. června 2013 v 21.00 v rubrice Zdraví, Návykové látky a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...