Jak poznat, že je vaše dítě šikanováno?

Tagy:  děti, šikana dětí, příznaky, chování, změny chování, škola, psycholog

Sponzorované odkazy:

Jak poznat, že je vaše dítě šikanováno?

Dětské chování je mnohdy velmi nevyzpytatelné a nečitelné, neboť právě ratolesti často dovedou své trable šikovně skrývat. Zatímco dospělí jedinec je v případě obtíží protivný, náladový, podrážděný či dokonce agresivní a nebo prostě a jednoduše smutný, díte se ve vašich očích chová naprosto běžně a přitom v sobě dusí neuvěřitelné trápení. Jak tedy poznat, že se dostalo do problémů, které hraničí s šikanou?

Dětská šikana je nejčastějším způsobem týrání dětí vůbec a projevuje se prakticky na všech školách, ale také ve spoustě jiných kolektivech jako jsou sousedské party nebo zájmové zkoušky. Vzhledem k tomu, že ji provádějí sami děti, dospělí ji často nepřikládají příliš velký výraz a jednoduše utrousí poznámky ,,vždyť jsou to jenom děti". Ale právě děti dovedou být zákeřné a agresivní, což může šikanovanému jedinci přivodit jak fyzickou, tak především psychickou újmu na zdraví. Ne jedna statistika dokazuje, že se šikanované děti mají mnohdy trýznivé tendence a sebevražedné myšlenky, proto byste chování své ratolesti měli věnovat pozornost a obzvláště pak v případě, že není zcela běžné.

Šikana je ve školách naprosto běžná, autor:gellary noemŠikana je ve školách naprosto běžná, autor:gellary noem

Příliš nemluví

Vaše jinak neustále upovídané dítě se v posledních týdnech příliš neprojevuje, chová se uzavřeně a na vaše zvídavé otázky odpovídá jednoslovně, ale vždy kladně? Pak rozhodně zpozorněte, protože tyto příznaky jsou poměrně alarmující. Dospělí člověk může být zamlklí se spousty důvodů od finanční tísně až po zlomené srdce, ale děti takovéto starosti nemají a proto není příliš důvodů k tomu, aby měnily charakter své povahy.

Málo se směje

Ne každé dítě je veselé a pokud to vaše nikdy nepatřilo k třídnímu klaunovi, znepokojovat se rozhodně nemusíte. V případě, že se ale doposud radovalo z každé sladkosti a nyní jej nechá chladný jakýkoliv výlet do ZOO, opět začněte pátrat.

Vymlouvá se a předstírá

,,Mami, dnes mě bolí břicho, nemůžu do školy." Tyto a desítky dalších výmluv jste již možná slyšeli, obvykle se ale týkali písemky nebo otravné exkurze. Kdy je tedy třeba zpozornět? Pokud se obdobné vykrucování stává pravidlem a pakliže si na svém dítě trvá až nepřiměřeným způsobem.

Jak zasáhnout?

Skoncovat s dětskou šikanou není nikterak složité, obvykle postačí promluva s rodiči a vedením školy, ovšem opravdový problém jsou následky, které chování jiných dětí zanechalo na vaší ratolesti. V jednodušším případě postačí vše vysvětlit a snažit se díte opět začlenit do kolektivu, případně změnit školu nebo kroužek. V té horší variantě se budete muset obrátit na dětského psychologa.

Článek Jak poznat, že je vaše dítě šikanováno? byl publikován 5. října 2013 v 12.00 v rubrice Psychologie a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...