Jak se vypořádat s šikanou na pracovišti?

Tagy:  zaměstnání, stres, nervozita, stereotyp, šikana, změna

Sponzorované odkazy:

Jak se vypořádat s šikanou na pracovišti?

Pod pojmem šikana si překvapivě každý nepředstaví to same, nicméně vždy se jedná o velmi závažný krok. Ať už se týká přímo vás nebo někoho ve vašem okolí, vždy by měla být šikana řešena. Možná jste se se šikanou setkali například na základní nebo střední škole, kde je obzvláště častá, nicméně stále více se objevuje také na pracovištích. I v ohromných korporacích a mezi vzdělanými lidmi se šikana objevuje. A co taková šikana na pracovišti vlastně představuje? Jedná se především o útoky manažerů či podřízených, jež nesouvisí s výkonem vaší práce. Máte pocit, že jste terčem šikany a nevíte si v zaměstnání rady? Máme pto vás tipy, na koho se obrátit a jak danou situaci řešit.

Obraťte se na nadřízeného

Kdo by měl být prvním člověke, na kterého se v případě šikany obrátíte, je rozhodně váš nadřízený. Manažer nemá lidi vest pouze k dobrým pracovním výsledkům, ale rovněž musí umět vest své lidi, naslouchat jim a starat se o své “ovečky” jako o bytosti s city a potřebami. A co dělat, když vás šikanuje váš přímý nadřízený? Pak se nebojte oslovit s pomocí jeho nadřízeného nebo třeba přímo předsedu představenstva. Špatný manažer nemá ve společnosti co dělat a obzvláště ne takový, co si vybíjí své frustrace a nespokojenost na lidech okolo sebe.

Autor: Hamza ButtAutor: Hamza Butt

Navštivte HR oddělení

Dnes má již téměř každá společnost oddělení Lidských zdrojů, a to často I ty nejmenší podniky, jež mají sotva organizační strukturu. Pokud nemáte důvěru v management nad vámi a nechcete se svěřovat svému přímému nadřízenému, pak se obraťte na HR oddělení. To by vám mělo pomáhat nejenom pracovně, ale také lidsky. Nebojte se proto na Lidských zdrojích vyhledat kompetentní osobu, jež vám bude nápomocna. Často mají zaměstnanci HR oddělení také psychoplogické vzdělání, čili vám mohou pomoci více, než jste si možná doposud mysleli.

Ombudsman a Odbory jako záchrana

Bohužel, ne všichni mají v organizaci, kde pracují, příznivé podmínky a mohou si dovolit vyhledat pomoc svého nadřízeného nebo jiného kompetentního pracovníka. Může se take stát, že HR oddělení bude stát za manažerem a k pomoci nebude příliš nakloněno. Co dělat v takovém případě? Vždy se ještě můžete obrátit na Ombudsmana a neměli byste zapomenout ani na Odbory. Mějte na paměti, že šikana na pracovišti nikdy nesmí “vyšumět”, proto ji řešte a obraťte se na všechny možné strany.

Článek Jak se vypořádat s šikanou na pracovišti? byl publikován 22. června 2017 v 12.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...