Komplex méněcennosti – jak vlastně vzniká?

Tagy:  komplex méněcennosti, sebevědomí, nízké sebevědomí, rodina, škola, šikana

Sponzorované odkazy:

Komplex méněcennosti – jak vlastně vzniká?

Sebevědomí je pojem, který hýbe dnešní dobou a souvisí s ním neuvěřitelná spousta pojmů. Někdo jím překypuje, ač nemá být na co pyšný, jiní se naopak podceňují až přespříliš, ideální je proto zlatá střední cesta, jak ji ale nalézt? Dnešní společnost na nás bohužel vyvíjí takový nátlak, že se nelze divit rozmachu komplexu méněcennosti, který doslova hýbe světem. Kdo by si byl pomyslel, že je častější než arogance, jak dokazují jisté americké studie.

Komplex méněcennosti je vlastně jinak řečeno prakticky nulové sebevědomí. Takový jedinec si nevěří takřka v žádném oboru, což pro něho může být v životě ohromná přítěž. Co je ovšem velmi zajímavé a překvapivé je fakt, že tímto komplexem trpí především jedinci, kteří to rozhodně nemají zapotřebí. Řeč je o premiantech, modelkách či úspěšných managerech. Naopak lidé, co nikdy nic nedokázali a bůh ví jakým vzhledem a inteligencí se také pyšnit nemohou, mají sebevědomí v normě či dokonce nadprůměrné. Jak tedy ke komplexu méněcennosti vlastně dojde?

Šikana může být příčinou komplexu, autor: arny bergerŠikana může být příčinou komplexu, autor: arny berger

Rodinné vazby

Ač je to velmi smutné, za komplexem méněcennosti velmi často může rodina, dokonce ta nejbližší v podobě rodičů. Ti mají o vaší budoucnosti a celkově vaší existenci jistou představu, kterou musíte splnit za každých okolností. Pakliže neuspějete na atletických závodech, neodmaturujete s vyznamenáním nebo nevlastníte postavu topmodelky, místo slovech o jedinečnosti můžete slýchat urážlivá gesta, posměšky či výčitky, jež vás automaticky vedou k pochybování, zda jste vůbec v něčem dobří. Chování rodičů nelze zabránit, proto není divu, že spousta mladistvých trpí depresemi, navštěvuje terapeuta a své trable si nese i do dalších etap dospívání.

Šikana ve třídě

Celkem logickým důvodem komplexu méněcennosti je šikana na škole, se kterou se setkává čím dál více dětí. Slabé sociální zázemí, obezita, špatné známky, zvláštní povaha – to vše může vést k terči šikany od ostatních spolužáků, kteří mnohdy dovedou být opravdu krutí. Existují dokonce případy, kdy zasahovala policie.

Slabá psychika

Celkově náchylnější k nízkému sebevědomí a komplexu méněcennosti jsou samozřejmě jedinci se slabší psychikou či sklonem k labilitě. Zde pak stačí malé zaváhání, neúspěch, které jedince ovlivní na celý život. V takovém případě je dobré vždy vyhledat odbornou pomoc.

Článek Komplex méněcennosti – jak vlastně vzniká? byl publikován 27. listopadu 2012 v 18.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...