Léčba kocoviny: zapomeňte na silnou kávu

Tagy:  alkohol, káva, čaj, česnečka, prevence, strava, pitný režim

Sponzorované odkazy:

Léčba kocoviny: zapomeňte na silnou kávu

Kocovina vám tělo hlásí, že toho alkoholu na něj bylo moc, že je pracuje na plné obrátky, aby ho odboural. Jestli mu chcete pomoci, zapomeňte na klasickou kávu a nahraďte ji čajem s medem a citrónem. Zabírá i klasická česnečka.

Co je kocovina?

Jde o výsledek chemické reakce organismu na odbourávání alkoholu, která mu odebere již zmíněné tekutiny, vitamíny a minerály, ale i velké množství energie. V rámci ní se játra snaží vyrovnat s alkoholem a nevyrábějí glukózu, takže hladina krevního cukru klesá. Mění se také prostředí v mozku – jeho buňky natahují vodu, rozpínají se a z toho nás bolí hlava. A to jsou jen dva příklady za mnoho dalších.

Autor: Jennie FaberAutor: Jennie Faber

Jak kocovinu léčit?

Ideální je pít tak, abychom nebyli opilí, tedy aby si tělo v pohodě poradilo s přísunem alkoholu. Osmdesátikilový muž by tak měl vypít za dvě hodiny jen půllitr piva nebo čtvrt litru vína – právě tolik je schopno tělo zvládnout. Šedesátikilová žena by na stejný půllitr potřebovala ještě o hodinku delší dobu.

Když se s kocovinou probudíte, zapomeňte na to, že vás z ní dostane hrnek silné černé kávy. I když je kofein mezi lidmi vnímán jako „protijed“ alkoholu, podporuje dehydrataci organismu a tím tělo ještě víc oslabí. To samé tedy platí i o kolových nápojích s kofeinem. Jejich přínosem může být snad jen okamžitý přísun rychlých cukrů. Opravdu pomoci tedy může jen voda nebo některý z čajů. Žaludeční nevolnost zmírní například horká voda s medem a citrónem – splní tři věci najednou: dodá tekutiny, vitamín C a cukr. Stejně funguje i silná polévka a také tradiční česnečka. Játra zase potřebují vitamín B. Lehčí forma kocoviny se dá potlačit i procházkou, ale pokud je vám hodně špatně, pak lékaři doporučují klid a odpočinek. Co rozhodně doporučit nemůžeme, je „vyprošťovák“, tedy další dávka alkoholu. Tím otravu alkoholem jen přiživujete. Výjimkou snad může být sklenka méně procentního piva – dodá tělu kromě mírné dávky alkoholu i vitamíny a minerály.

Fungují na kocovinu léky?

Bolest hlavy a celého těla je někdy důvodem, proč lidé sáhnou během kocoviny po některém z tišících léků, obecně je odborníci nedoporučují, protože je to další zátěž pro již dost zkoušený organismus. Vyhnout byste se jim měli při silné nevolnosti a také pálení žáhy. Problematické mohou být i rozpustné multivitaminy, od kterých si slibujeme přísun ztracených vitamínů a minerálů. Ty nám sice dodají, ale mohou jen zhoršit překyselení žaludku a zažívací potíže. Ordinovat si léky by lidé neměli, pokud cítí bolest silněji než kdykoliv předtím. V tom případě by měli podle Marka Hakla z Centra pro léčbu bolesti při Anesteziologicko resuscitační klinice Fakultní nemocnice U Svaté Anny v Brně, navštívit lékaře a brát léky až po domluvě s ním. Není totiž vždy ideální si naordinovat léky na bolest bez konzultace s lékařem. Pomoci by vám mohly bylinky a koření – například zázvorový čaj je skvělý proti nevolnosti, stejně jako máta, řebříček .

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Léčba kocoviny: zapomeňte na silnou kávu byl publikován 15. ledna 2014 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...