Tipy, jak přežít novoroční kocovinu

Sponzorované odkazy:

Tipy, jak přežít novoroční kocovinu

Blíží se nám svátky a s nimi kupy jídla a spousta zkonzumovaného alkoholu. Zejména na Silvestra si dají něco ostřejšího i lidé, kteří běžně alkohol nekonzumují. Dle očekávání pak skončí s nepříjemnou novoroční kocovinou.

Kocovina má různé projevy – od klasického zvracení, úporné bolesti hlavy, přes nevolnost, únavu, třes. Může se vám i zdát, že vaše srdce bije rychleji, více se potíte, můžete mít i migrénu, při které vám budou vadit světlo a zvuk. To je dáno tím, že alkohol, který se metabolizuje na acetaldehyd, je pro organismus toxický. Po nadměrné konzumaci alkoholu se řádně nevyspíte, takže kocovina je pak reakcí na „otravu“ a nevyspání.

Co pomáhá při kocovině?

Určitě se najíst, než vyrazíte někam za zábavou, také dostatečně pijte nealkoholické nápoje během večera, dejte si něco malého na zub. Nejlepší je pít s mírou samozřejmě.

Důležité je, co pijete

Vyberte si nápoj, který vám kocovinu v běžné míře nezpůsobí. Vědci zkoumali, jaké nápoje kocovinu způsobí častěji a v závěru vyplývá, že čistý alkohol, jako je vodka, slivovice, gin, vám nezpůsobí kocovinu tak často, jako tmavší nápoje – whisky, tequilla, červené víno. Tmavší nápoje obsahují i jiné sloučeniny ethanolu, takže jsou více toxické.

Vyprošťovák

Někomu prospívá si dát ráno panáka alkoholu, který popíjeli večer před tím. Asi bude někomu lépe, nástup kocoviny se zpomalí, ale vaše játra a prázdný žaludek vám příliš nepoděkují.

Hydratace

Den poté pijte dostatek tekutin. Alkohol podporuje močení, protože inhibuje uvolňování vazopresinu, hormonu, který snižuje objem moči produkované ledvinami. Pokud se vaše kocovina projevuje kromě bolesti hlavy také průjmem, pocením nebo zvracením, můžete být velice dehydratovaní. Paradoxně velice pomáhá vychlazená Cola.

Sacharidy

Cola pomůže tělu dodat rychlé sacharidy. Jakékoliv sacharidy ráno poté jsou důležité, alkohol sníží hladinu cukru v krvi, mozek potřebuje rychlé sacharidy, aby vás rychleji přestala bolet hlava. Když vám je na zvracení, či zvracíte, najíst se asi nezvládnete, napijte se proto alespoň nějakého sladkého nápoje.

Léky na bolest

Nemůžete-li bolest hlavy snést, vezměte si prášek proti bolesti, třeba ibuprofen. Neberte paracetamolové léky, protože se metabolizují v játrech – a ta mají co dělat s odbouráváním alkoholu.

Vitamíny

Dodejte tělu vitamíny skupiny B a zinek. Klidně v podobě šumivého nápoje, ať se zavodníte. Máte-li kocovinu a musíte-li fungovat, můžete si dát kávu, nebo černý čaj, zbaví vás otupělosti, díky obsahu kofeinu a teinu, ale myslete na to, že vás ještě více dehydratují.

Článek Tipy, jak přežít novoroční kocovinu byl publikován 21. prosince 2022 v 07.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...