7 typů na potraviny, ve kterých hledat vlákninu

Tagy:  potraviny, strava, potraviny s vákninou, ovoce, zelenina, stravování

Sponzorované odkazy:

7 typů na potraviny, ve kterých hledat vlákninu

Vláknina je důležitým zdrojem potravy, neboť pomáhá tělu spalovat a celkově lépe fungovat. Zdraví člověk by měl denně přijmout až 35 gramů denně, což není zrovna málo a obzvláště ne v případě, pokud nevíte, kde ji hledat. Podívejte se na seznam snadno dostupných a navíc chutných potravin, které jsou doslova nabyty vlákninou.

Sušené švestky

Sušené ovoce celkově obsahuje dosti vlákniny, konzumací meruněk, fíků nebo datlí tak rozhodně nic nezkazíte, ovšem největší zásobárnou vlákniny jsou sušené švestky, které obsahují až 8 gramů vlákniny na jednu menší hrst o hmotnosti přibližně 30 gramů. Vláknina v sušeném ovoci má prokazatelně projímavé účinky, je tedy ideální při zácpě.

Kukuřice

Kukuřice je v současné době nejpěstovanější obilninou na světě a její popularita není náhodná. V první řadě musíme podotknout, že skvěle chutná. Hodíte se jako příloha ke steakům, ale i jakou ,,zobání" k televizi. A pokud vá náhodou kukuřice ve vařené podobě ,,nejede", dejte si popcorn, který obsahuje až 4 gramy vlákniny na jeden šálek.

Mandle

Ořechy všeho druhu jsou pro tělo neskutečně prospěšné a zdravé, neboť obsahují přírodní oleje, které pomáhají k regeneraci a mandle navíc působí jako skvělá prevence proti rakovině, cukrovky a Alzheimerově chorobě. Menší hrst mandlí obsahuje až 3 gramy vlákniny, avšak vzhledem k jejich tučnosti s konzumací šetřete.

Autor: commonswikimediaAutor: commonswikimedia

Jablka

Jablka jsou snad nejzdravějším ovocem vůbec a každý člověk by měl denně sníst alespoň jedno v syrovém stavu. Takové střední jablko totiž obsahuje až 4 gramy vlákniny, dále pak důležitý vitamín C a v neposlední řadě draslík, vápník, fosfor a železo.

Celozrnné pečivo

Pokud jíst nějaké pečivo, tak jedině to celozrnné, které je vydatné a tělu prospěšné, což o klasickém bílém pečivu říct nelze. Jeden krajíc celozrnného chleba obsahuje až 3 gramy vlákniny, a proto je skvělý i během zácpy.

Čočka

Málo kdy by asi řekl, že právě čočka by mohla obsahovat také vlákninu, ale je tomu opravdu tak, a proto se ji rozhodně nebojte. Ba naopak si směle zařaďte do svého jídelníčku, neboť jeden šálek vařené čočky obsahuje až ř gramů vlákniny.

Ovesné vločky

Ideální snídaní, která vám dodá energii na celé dopoledne, je ovesná kaše, a to v jakékoliv podobě. Dopřávejte si ji každé ráno, neboť načerpáte dostatek vlákniny a tím pádem se budete cítit delší dobu nasyceni.

Autor: commonswikimediaAutor: commonswikimedia

Článek 7 typů na potraviny, ve kterých hledat vlákninu byl publikován 28. dubna 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...