Zdravé oleje – jsou dobré na vaření i pro krásu

Tagy:  olivový olej, kokosový, olej, arganový olej, zdravé oleje, zdraví, strava, kuchyně, vaření, pečení

Sponzorované odkazy:

Zdravé oleje – jsou dobré na vaření i pro krásu

Pod pojmem olej si mnozí s vás představí cosi nezdravého a především tučného. Pravdou je, že existuje celá řada olejů, které jsou nejenom extrémně kalorické, ale také nezdravé. Příkladem je například palmový olej, přidávaný do cukrovinek, jež obsahuje spousty karcinogenních látek. Dalším olejem, který by se v kuchyních neměl vyskytovat, je slunečnicový, jež je v kombinaci se smažením rovněž nebezpečný. Pak ale existuje celá řada zdravých olejů, které používat nejenom můžete, ale také byste měli, a to denně!

Olivový olej

O zdravosti a prospěšnosti olivového oleje nemůže být pochyb. Jeho blahodárné účinky si pochvaloval již starověký Řím a Řecko, ovšem je dobré vědět, jak jej využívat. Pokud si chcete pořídit kvalitní olivový olej, měli byste si připlatit, neboť zde opravdu platíte za kvalitu, která stojí za to. V první řadě by olej měl být extra panenský a lisovaný za studena. S používáním olivového oleje v kuchyni je to sporné, neboť pokud na něm budete smažit řízky či jej dokonce nalijete do fritézy, zdravé účinky jsou ty tam. Olivový olej proto požívejte nejlépe za studena, v kombinaci se zeleninou a nebo na rychlé restování a zapékání. Čerstvým olejem také nezapomeňte pokapat bylinky a nebo uvařené těstoviny.

Autor: commonswikimediaAutor: commonswikimedia

Kokosový olej

O účincích kokosového oleje mnozí neví a dokonce se jej v kuchyni bojí používat. To je ovšem ohromná škoda, neboť právě kokosový olej je ze všech nejzdravější. Obsahuje omega 3 mastné kyseliny, spousty vitamínů, antioxydanty a také látky, jež prokazatelně působí jako prevence proti rakovině. Kokosový olej můžete používat do salátů, na ovoce a ideálně do pečení. Pořídit si jej můžete v tuhé nebo tekuté formě. Kromě kuchyně kokosový olej skvěle poslouží i v oblasti kosmetiky, a to jakožto hydratační balzám na vlasy, pleť, suché rty a lokty, regeneruje drobné ranky, zesvětluje jizvy a navíc nádherně voní, čili si s ním bez obav můžete mazat celé tělo.

Arganový olej

Možná jste v televizních reklamách nejednou slyšeli, že se arganový olej vyskytuje v šampónech a maskách na vlasy. To je určitě pravda, neboť dokáže skvěle regenerovat a hydratovat, avšak použít jej můžete i v kuchyni. Arganový olej je složitější sehnat, proto se zkuste zeptat v obchodech se zdravou výživou. Jeho chuť je výborná a připomíná oříšky, proto vám jistě zachutná ve studených salátech, a to jak v ovocných, tak zeleninových. Orestovat na něm můžete také kořenovou zeleninu a nebo oříšky.

Článek Zdravé oleje – jsou dobré na vaření i pro krásu byl publikován 30. dubna 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...