Nacházíte se: Úvodní stránka > Zdravá výživa a Zdraví > Oleje v kuchyni - jaké (ne)používat?
Sponzorované odkazy:
Výraz olej mnoho lidí děsí, obzvláště těch, kteří si potrpí na zdravou stravu. Ovšem není olej jako olej. Zatímco některé pokrmy jsou smažené na oleji a čili velmi nezdravé a karcinogenní, jiná jídla olej vyloženě vyžadují a nebyla by bez nich nejenom dobrá, ale ani vyvážená. Oleje jsou pro lidský organismus nezbytné, nicméně je třeba se naučit rozlišovat ty, které jsou prospěšné a v kuchyni by měly být na denním pořádku a naopak ty, které by se domácnosti měly vyhnout širokým obloukem. Víte, jaké oleje v kuchyni (ne)používat?
Tělo potřebuje především, vedle bílkovin a sacharidů, také určitou dávku tuků, a to ideálně těch zdravých, obsahujících nasycené mastné kyseliny a omega 3 mastné kyseliny. A jak do těla tyto tuky nejlépe dostat? Ideálně rostlinnými oleji lisovanými za studena, které jsou plné zdravých složek. Zapomeňte na smažené koblihy, řízky a hranolky a raději se naučte vařit a péct kvalitně.
Olivový olej je samozřejmě alfou a omegou každé kuchyně a kdo jej nemá, neměl by snad ani vařit. Existuji nespočet druhů olivových olejů a ne všechny lze směle považovat za kvalitní. Pokud chcete vybrat ten opravdu nejlepší, měl by být ideálně bio a lisovaný za studena. Zpravidla se jmenuje extra panenský. Sice si za tento olej trochu připlatíte, ale vězte, že investice stojí za to. A jak olivový olej v kuchyni používat? Nejlépe se hodí do salátů a na syrovou zeleninu, neboť váže tuky a využije všechny vitamíny ze zeleniny ve váš prospěch. Pokud plánujete přípravu teplého pokrmu, na olivovém oleji můžete zprudka restovat nebo ho přidávat do těstovin.
Další skvělou vymožeností je kokosový olej, který oceníte především v případě, že často a rádi pečete a připravujete sladká jídla. Kokosový olej je geniální náhradou másla, tuku a sádla v klasických receptech na koláče, dorty a jiné pečené pochutiny, skvěle na něm ale připravíte domácí palačinky, lívance a chutnat vám bude také za studena, pokud jím pokapete ovocný salát nebo snídaňovou ovesnou kaši. A jakmile budete mít suché vlasy, pokožku či rty, kokosový olej zvláční a oživí tělo i bujné kadeře.
Zapomenout bychom neměli ani na méně populární řepkový olej, který spousta lidí nepoužívá, což je neuvěřitelná škoda. Tento olej totiž obsahuje spoustu vitamínů, dochutí saláty i masa nebo přílohy a navíc krásně voní. Naučte se řepkový olej používat obdobně jako ten olivový, občasnou změnu jistě uvítáte.
Vyhnout byste se měli slunečnicovému oleji, který je bohužel v domácnostech používaný nejvíce. Pokud však plánujete smažit, sáhněte po něm raději, než po oleji olivovém. Který olej je však velmi nezdravý a karcinogenní, je olej palmový.
Sponzorované odkazy:
Vylecit.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.