Oleje v kuchyni - jaké (ne)používat?

Tagy:  oleje, olivový olej, kokosový olej, řepkový olej, palmový olej

Sponzorované odkazy:

Oleje v kuchyni - jaké (ne)používat?

Výraz olej mnoho lidí děsí, obzvláště těch, kteří si potrpí na zdravou stravu. Ovšem není olej jako olej. Zatímco některé pokrmy jsou smažené na oleji a čili velmi nezdravé a karcinogenní, jiná jídla olej vyloženě vyžadují a nebyla by bez nich nejenom dobrá, ale ani vyvážená. Oleje jsou pro lidský organismus nezbytné, nicméně je třeba se naučit rozlišovat ty, které jsou prospěšné a v kuchyni by měly být na denním pořádku a naopak ty, které by se domácnosti měly vyhnout širokým obloukem. Víte, jaké oleje v kuchyni (ne)používat?

Proč tělo potřebuje oleje?

Tělo potřebuje především, vedle bílkovin a sacharidů, také určitou dávku tuků, a to ideálně těch zdravých, obsahujících nasycené mastné kyseliny a omega 3 mastné kyseliny. A jak do těla tyto tuky nejlépe dostat? Ideálně rostlinnými oleji lisovanými za studena, které jsou plné zdravých složek. Zapomeňte na smažené koblihy, řízky a hranolky a raději se naučte vařit a péct kvalitně.

Olivový olej

Olivový olej je samozřejmě alfou a omegou každé kuchyně a kdo jej nemá, neměl by snad ani vařit. Existuji nespočet druhů olivových olejů a ne všechny lze směle považovat za kvalitní. Pokud chcete vybrat ten opravdu nejlepší, měl by být ideálně bio a lisovaný za studena. Zpravidla se jmenuje extra panenský. Sice si za tento olej trochu připlatíte, ale vězte, že investice stojí za to. A jak olivový olej v kuchyni používat? Nejlépe se hodí do salátů a na syrovou zeleninu, neboť váže tuky a využije všechny vitamíny ze zeleniny ve váš prospěch. Pokud plánujete přípravu teplého pokrmu, na olivovém oleji můžete zprudka restovat nebo ho přidávat do těstovin.

Autor: Steve JurvetsonAutor: Steve Jurvetson

Kokosový olej

Další skvělou vymožeností je kokosový olej, který oceníte především v případě, že často a rádi pečete a připravujete sladká jídla. Kokosový olej je geniální náhradou másla, tuku a sádla v klasických receptech na koláče, dorty a jiné pečené pochutiny, skvěle na něm ale připravíte domácí palačinky, lívance a chutnat vám bude také za studena, pokud jím pokapete ovocný salát nebo snídaňovou ovesnou kaši. A jakmile budete mít suché vlasy, pokožku či rty, kokosový olej zvláční a oživí tělo i bujné kadeře.

Řepkový olej

Zapomenout bychom neměli ani na méně populární řepkový olej, který spousta lidí nepoužívá, což je neuvěřitelná škoda. Tento olej totiž obsahuje spoustu vitamínů, dochutí saláty i masa nebo přílohy a navíc krásně voní. Naučte se řepkový olej používat obdobně jako ten olivový, občasnou změnu jistě uvítáte.

Jaké oleje nepoužívat?

Vyhnout byste se měli slunečnicovému oleji, který je bohužel v domácnostech používaný nejvíce. Pokud však plánujete smažit, sáhněte po něm raději, než po oleji olivovém. Který olej je však velmi nezdravý a karcinogenní, je olej palmový.

Autor: Phu Thinh CoAutor: Phu Thinh Co

Článek Oleje v kuchyni - jaké (ne)používat? byl publikován 29. září 2015 v 15.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...