Oleje v kuchyni - jaké (ne)používat?
Sponzorované odkazy:
Výraz olej mnoho lidí děsí, obzvláště těch, kteří si potrpí na zdravou stravu. Ovšem není olej jako olej. Zatímco některé pokrmy jsou smažené na oleji a čili velmi nezdravé a karcinogenní, jiná jídla olej vyloženě vyžadují a nebyla by bez nich nejenom dobrá, ale ani vyvážená. Oleje jsou pro lidský organismus nezbytné, nicméně je třeba se naučit rozlišovat ty, které jsou prospěšné a v kuchyni by měly být na denním pořádku a naopak ty, které by se domácnosti měly vyhnout širokým obloukem. Víte, jaké oleje v kuchyni (ne)používat?
Proč tělo potřebuje oleje?
Tělo potřebuje především, vedle bílkovin a sacharidů, také určitou dávku tuků, a to ideálně těch zdravých, obsahujících nasycené mastné kyseliny a omega 3 mastné kyseliny. A jak do těla tyto tuky nejlépe dostat? Ideálně rostlinnými oleji lisovanými za studena, které jsou plné zdravých složek. Zapomeňte na smažené koblihy, řízky a hranolky a raději se naučte vařit a péct kvalitně.
Olivový olej
Olivový olej je samozřejmě alfou a omegou každé kuchyně a kdo jej nemá, neměl by snad ani vařit. Existuji nespočet druhů olivových olejů a ne všechny lze směle považovat za kvalitní. Pokud chcete vybrat ten opravdu nejlepší, měl by být ideálně bio a lisovaný za studena. Zpravidla se jmenuje extra panenský. Sice si za tento olej trochu připlatíte, ale vězte, že investice stojí za to. A jak olivový olej v kuchyni používat? Nejlépe se hodí do salátů a na syrovou zeleninu, neboť váže tuky a využije všechny vitamíny ze zeleniny ve váš prospěch. Pokud plánujete přípravu teplého pokrmu, na olivovém oleji můžete zprudka restovat nebo ho přidávat do těstovin.
Kokosový olej
Další skvělou vymožeností je kokosový olej, který oceníte především v případě, že často a rádi pečete a připravujete sladká jídla. Kokosový olej je geniální náhradou másla, tuku a sádla v klasických receptech na koláče, dorty a jiné pečené pochutiny, skvěle na něm ale připravíte domácí palačinky, lívance a chutnat vám bude také za studena, pokud jím pokapete ovocný salát nebo snídaňovou ovesnou kaši. A jakmile budete mít suché vlasy, pokožku či rty, kokosový olej zvláční a oživí tělo i bujné kadeře.
Řepkový olej
Zapomenout bychom neměli ani na méně populární řepkový olej, který spousta lidí nepoužívá, což je neuvěřitelná škoda. Tento olej totiž obsahuje spoustu vitamínů, dochutí saláty i masa nebo přílohy a navíc krásně voní. Naučte se řepkový olej používat obdobně jako ten olivový, občasnou změnu jistě uvítáte.
Jaké oleje nepoužívat?
Vyhnout byste se měli slunečnicovému oleji, který je bohužel v domácnostech používaný nejvíce. Pokud však plánujete smažit, sáhněte po něm raději, než po oleji olivovém. Který olej je však velmi nezdravý a karcinogenní, je olej palmový.
Článek Oleje v kuchyni - jaké (ne)používat? byl publikován 29. září 2015 v 15.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Rostlinné oleje, zázrak přírody 26.12.2009 23.45
- Zázračný olivový olej 05.12.2009 00.00
- Mandlový olej a jeho blahodárné účinky 25.01.2013 17.00
- Ricinový olej na vnitřní i vnější užití 04.06.2011 00.00
- Opalovací olej pro dokonalou pleť 31.05.2012 00.00
Top 10
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Chcete zvládnout psychotesty u výběrového řízení? – jak se na ně připravit – 3. část
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! I. díl
- Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Cista na vaječníku
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.