Tipy na zdravé tuky, které si kulturisté a sportovci mohou dopřát každý den

Tagy:  Zdravé tuky nejsou mýtus

Tipy na zdravé tuky, které si kulturisté a sportovci mohou dopřát každý den

V 70. a 80. letech minulého století zažil zdravý životní styl boom. Tukům ale nepřál. Od té doby nesou nálepku veřejného nepřítele zdraví. Opak je pravdou a dnes se ví, že by množství tuků ve stravě mělo být vyšší. Speciálně to platí u osob, které se pravidelně věnují cvičení třeba ve fitku.

Zdravé tuky nejsou mýtusZdravé tuky nejsou mýtus

Na několik desetiletí se tuk stal postrachem všech hubnoucích žen i sportovců. Výsledkem léta propagované nízkotučné stravy je nedostatek zdravých tuků ve stravě. Ty přitom představují jeden z hlavních zdrojů energie a jsou nezbytné pro budování svalů, fyzickou kondici i lepší sportovní výkony.

Tuky by měly tvořit až 20 % energetického příjmu

Nové výzkumy prokázaly, že denně je vhodné přijmout 15 až 20 % energie z tuků. Na větší příjem by měli dbát vytrvalostní i siloví sportovci. Platí, že čím déle fyzická aktivita trvá, tím více zdravých tuků je třeba zařadit do jídelníčku.

Získat kvalitní tuky jenom z přírodních zdrojů u sportovců může představovat problém. Proto často užívají doplňky stravy, které namáhanému organismu doplní vše potřebné. Přímo na míru sportovcům byla vyvinuta řada sportovní výživy H24, kterou lze zakoupit v distributorské síti Herbalife Nutrition.

Zdroje zdravých tuků nejen pro kulturisty

Existují zdravé a zdraví škodlivé tuky. Ideální je do jídelníčku zařadit takové potraviny, které obsahují zdraví prospěšné tuky. Které potraviny to jsou?

  • Hovězí maso obsahuje bílkoviny i zdravé tuky.
  • Losos a tučné ryby jsou zdrojem omega-3 a omega-6 polynenasyce­ných tuků.
  • Vajíčka obsahují tuk, bílkoviny, vitamíny B a D, železo a zinek.
  • Ořechy a semena jsou důležitým zdrojem mononenasycených tu­ků.
  • Olivový a kokosový olej patří k základním zdrojům tuků ve zdravé kuchyni.
  • Avokádo reguluje hladinu cholesterolu.
  • Sádlo obsahuje nasycené tuky a hodí se ke smažení.
  • Hořká čokoláda je sladkým zdrojem zdravých tuků.

Na závěr je nutné zdůraznit, že vedle výběru správných zdrojů tuků je důležité množství. Ve velkém množství mohou zdravé tuky škodit stejně jako ty nežádoucí.

Článek Tipy na zdravé tuky, které si kulturisté a sportovci mohou dopřát každý den byl publikován 10. května 2021 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...