Aby klouby dlouho vydržely

Tagy:  bolest kloubů, opatrnost, námaha, sport, operace, chůze

Sponzorované odkazy:

Aby klouby dlouho vydržely

Jak se zbavit bolest kloubů a starat se o pohybový aparát? Nepodceňujte drobnosti, které s klouby přímo nesouvisí.

Úprava váhy

Je potřeba se zbavit přebytečných kilogramů! Každé kilo navíc zatěžuje váš nosný aparát – páteř i klouby celého těla. Jezte pravidelně malé porce 5–6× denně. Jezte pestrou stravu s dostatkem zeleniny a ovoce. Dbejte na to, aby vaše potraviny obsahovaly dostatečné množství vitaminů, vápníku a stopových prvků. Vápník a vitamin D jsou důležité v prevenci osteoporózy.

Jednostranné přetěžování páteři a kloubům neprospívá

Nesmíte přetěžovat jednostranně a trvale svoji páteř a klouby! Střídejte činnosti a dopřejte si čas i na odpočinek. Důležitý je dostatek pohybu, pravidelné cvičení doma (alespoň 2× denně). Vhodné jsou procházky a sportovní aktivity prováděné na čerstvém vzduchu (jízda na kole, plavání, turistika). Jako prevence osteoporózy je vhodné například skákání přes švihadlo či míčové hry. POZOR – pokud už osteoporózu máte, silová cvičení, cviky s doskokem a míčové hry nejsou vhodné – mohou naopak více uškodit. Existuje zde rovněž velké nebezpečí pádu s následným vznikem zlomeniny.

Záleží i na botách

Používejte vhodnou obuv a vhodné oblečení! Volba vhodné obuvi je nesmírně důležitá. Klenba nohy nese celou vaši váhu, je-li nesprávně zatížena, dochází k přetěžování a k předčasnému opotřebovávání (vznik tzv. ploché nohy až propadnutí celé klenby, vznik zlomenin drobných kůstek nohy). To má za následek bolest nohy a změnu její funkce. Špatná funkce nohy má za následek bolest ostatních kloubů těla a páteře (a jejich přetěžování). Noste oděvy z přírodních materiálů. Volte spíše oděvy bez knoflíků a složitých zapínacích systémů (zvláště tehdy, když vám zapínání a rozepínání činí potíže, například kvůli snížené funkci vaší ruky, paže, ramena).

Nechte těžké tašky doma

Nenoste těžká zavazadla! Nepřetěžujte svoji páteř ani ostatní klouby nadměrnou fyzickou námahou. Nepřetěžujte jednostranně své klouby (např. nošení kabelky trvale tzv. „přes jedno rameno“, zvedání těžkých předmětů švihem či tak, že do činnosti zapojíte jen omezený počet kloubů zápěstních, kolenních ap.).

Kompenzační pomůcky

Používejte kompenzační pomůcky, které vám doporučí lékař! Hole, berle, ortézy, to vše jsou pomůcky, které chrání vaše klouby před přetěžováním, udržují je ve správné pozici, zpevňují tu část vašeho nosného a svalového aparátu, která je v dané době nedostatečně připravena/schopna plně vykonávat svoji funkci.

Autor: elvert-barnesAutor: elvert-barnes

Zdravé sezení

Práce v kanceláři – pořiďte si vhodnou židli – dostatečně vysokou, s profilovaným opěradlem (lze nahradit vložením míče nebo srolovaného ručníku do oblasti mezi opěradlo židle a vaši křížovou páteř). Pozor na židle na kolečkách – hrozí nebezpečí pádu, když židle „ujede“! Za stolem neseďte dlouho, po 45 minutách se protáhněte a projděte se po místnosti. Výborné je, když si zacvičíte.

Psací potřeby

Tužky, pera, propisovačky – průměr násadky by neměl být příliš malý! Existují psací potřeby, které mají širší průměr. Rovněž existují různě široké násady/nástavce, které je možné nasadit na násadku tenkou.

Aktivní odpočinek

Dostatečně odpočívejte! Nejlepším odpočinkem je tzv. aktivní odpočinek (sport, vycházka). Chcete-li si odpočinout tak, že se chvilku „natáhnete“ nebo se posadíte ke knize či novinám, dejte pozor na to, abyste leželi na vhodném lůžku. Dejte přednost sedu na profilované židli před usednutím do měkkého křesla (nebo si alespoň v křesle vypodložte křížovou krajinu srolovaným polštářkem). Často měňte svoji polohu.

Zdravý spánek

Spánek! Důležité pro klidný a zdravý spánek je vhodné lůžko. Mělo by být dostatečně vysoké s pevnou matrací. Matrace by neměla být ani příliš měkká, ale ani příliš tvrdá. Není vhodné podkládat si hlavu velkým množstvím polštářů.

Pozor na pády

Noste obuv s protiskluzovou podrážkou. Používejte hole, berle nebo chodítka tam, kde to lékař doporučil. Ve svém bytě zrušte zbytečné koberečky, opravte poškozené linoleum, neleštěte příliš podlahovou krytinu (odstálé rohy koberce/ lina mohou být příčinou zakopnutí s následkem pádu, stejně tak i kluzká podlaha). Pozor také na vylitou tekutinu na podlaze! Ve vaně/sprchovém koutu používejte protiskluzovou podložku a madla. Tam, kde nevydržíte po celou dobu stát, si do vany pořiďte sedátko (přes bočnice vany), nebo stoličku do sprchového koutu. Dbejte na to, aby veškeré prostory, kde se pohybujete, byly dostatečně osvětlené. Máte li poruchu zraku, navštivte odborníka, který vám předepíše vhodné brýle. Jsou-li obytné prostory bytu přeplněné nábytkem, hrozí opět nebezpečí úrazu. Je-li to jen trochu možné, pokuste se zbavit přebytečného nábytku tak, aby byl váš byt bezpečný. Sportujte, ale věnujte se „bezpečným“ sportovním aktivitám (takovým, kde nehrozí velké nebezpečí pádu). Vyhýbejte se činnostem, které nerovnoměrně zatěžují váš nosný aparát. Nepřeceňujte své schopnosti; cítíte-li únavu, odpočiňte si. Na každou činnost si vyhraďte dostatek času – dobíhání ujíždějící tramvaje, přebíhání silnice v dopravní špičce jen zvyšují riziko pádu a následného poranění.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Aby klouby dlouho vydržely byl publikován 12. října 2014 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...