Cukry - jak a kdy je konzumovat?

Tagy:  strava, jídelníček, zdraví, dieta, stravování, pohyb, aktivita, ovoce, sladkosti

Sponzorované odkazy:

Cukry - jak a kdy je konzumovat?

Pojem cukry má většina lidí automaticky spjatý se sladkostmi, které jsou sice oblíbenou pochoutkou, nicméně také jsou zdrojem tloušťky, celulitidy, akné a dalších problémů, zejména těch zdravotních. Přemíra cukru může způsobit cukrovku, nespavost či naopak únavu, infarkt a mnoho dalšího. Ovšem ne všechny cukry jsou škodlivé a nezdravé. Ba naopak existují takové, které by se v jídelníčku každého jedince měly pravidelně objevovat, nicméně i zde platí staré dobré motto ,,všeho s mírou".

Zdravé versus nezdravé

Těch nezdravých, neboli jednoduchých cukrů, je ve stravě samozřejmě více. Najít je můžete v sušenkách, ve sladkém pečivu jako jsou koblihy a koláče, dále pak v některých snídaňových cereáliích, kupodivu v mléčných produktech, v pudincích, ve zmrzlině, samozřejmě v čokoládě, bonbonech a takto bychom mohli pokračovat ještě hodně dlouho. Jednoduché cukry mají tu vlastnost, že tělu dodají okamžitou energii, tu ale stejně tak rychle zase spotřebují a organismus je rázem unavený a především hladový. Na řadu tak často obvykle přijde další cukrovinka a kalorická hodnota původně jedné kostičky čokolády nebo mini zákusku, je neskutečná. Pokud si chcete čas od času dopřát nezdravé cukry, hřešte po malých dávkách a rozhodně ne na lačný žaludek. Jedině tak předejdete přejídání a nekontrolovatelnému ,,luxování" lednice.

Autor: ViriditasAutor: Viriditas

Zdravých cukrů je samozřejmě ve stravě podstatně méně, avšak o to kvalitnější pak jsou.. Rafinované cukry dodávají tělu energii postupně a navíc se nepřetvářejí v tuky, jako je tomu u cukrů jednoduchých. Tělo je zkrátka poměrně snadno spálí a využije. Složité cukry najdete především v ovoci, ale také v celozrnném pečivu nebo ve zdravých sušenkách, proteinových tyčinkách nebo všelijakých keksech, které koupíte ve zdravé výživě.

I na zdravé cukry pozor!

Ale ani s konzumací těch zdravých cukrů to nemůžete přehánět. Přeci jenom se stále jedná o cukry a pokud jich tělo přijde více, než je schopno spálit a zpracovat, automaticky se začnou ukládat a vy tak budete tloustnout. Vaše oblíbené ovoce nebo pochutiny s obsahem zdravých cukrů jezte ideálně v dopoledních hodinách, kdy má tělo dostatek energie a především času na řádné zpracování. Pakliže přidáte sportovní aktivitu, příjem cukrů můžete navýšit.

Autor: KrdAutor: Krd

Článek Cukry - jak a kdy je konzumovat? byl publikován 7. listopadu 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...