Svátky Vánoční jako strašák vysokého cholesterolu
Sponzorované odkazy:
![Svátky Vánoční jako strašák vysokého cholesterolu Svátky Vánoční jako strašák vysokého cholesterolu](/assets/clanky/2014-12/clanek01820/title_clanek01820.jpg.)
Dle statistik za poslední roky trápí vyšší či dokonce vysoký cholesterol čím dál více lidí a nutno podotknout, že už se zdaleka nejedná pouze o seniory či starší osoby. Zatímco dříve lidé jedli lokální suroviny, připravované doma, dnes se téměř všichni teenageři stravují po fast foodech a v domácnostech se objevují mražené pizzy a nejrůznější polotovary, které jsou doslova zabijákem zdraví.
Pokud se kvůli vyššímu cholesterolu musíte přes rok hlídat, každé svátky a oslavy pro vás mohou být utrpením. Jak se tedy vypořádat s Vánočními svátky, aniž byste neměli zkaženou náladu, museli si vše odpírat a zároveň nehazardovali se svým vážným zdravotním stavem?
Pravidelnost nade vše
Čeho byste se rozhodně měli držet po celý a na Vánoce dvojnásob, je pravidelné stravování. Díky tomu zrychlíte svůj metabolismus a tělo navyknete na rychlejší spalování, díky čemuž se vám tuky nebudou ukládat takovou rychlostí a v takovém množství. Přes Vánoční svátky navíc, díky pravidelné stravě, budete moci ovládat nezvladatelné chutě, které by vás v případě hladovění či dokonce půstu, velmi brzy dohnali.
![Raději si upečte zdravé cukroví, autor: Heather Katsoulis](/assets/clanky/2014-12/clanek01820/upload/photo/heather-katsoulis.jpg)
Cukroví ve zdravější podobě
Cukroví je plné jednoduchých cukrů, spousty másla, ztužených tuků a také nezdravých polev, které rozhodně nelze zařadit do zdravého jídelníčku. Naštěstí existuje spousta obdob Vánočních dobrot, díky kterým si pochutnáte na zdravém Vánoním cukroví a nejenom, že nepřiberete, ale váš cholesterol se bude držet v normě. Stačí jen klasickou mouku vyměnit za celozrnou, máslo za rostlinný tuk, ideálně kokosový olej a do každých kousků zařadit ovoce, ořechy a kakao. O tom, jak upéct zdravé Vánoční cukroví se dočtete například ZDE. Ovšem i v tomto případě se mějte na pozoru. Některé kousky mohou být poměrně kalorické, i když zdravé, proto to s jejich konzumací nepřehánějte.
Svačte zeleninu a bílkoviny
Během Vánoc se lidé nezřízeně přejídají a jedí tak nepravidelně, že absolutně nerozlišují hlavní jídla a svačiny. Vy ale na klasických 5 jídel za den rozhodně nezapomínejte a ke každé svačině, k dopolední i odpolední, si dejte bílkovinu a zeleninu. Kombinace proteinu a zeleniny vám dodá energii a navíc vás zasytí, proto nebudete mít potřebu sníst vše sladké, co zrovna uvidíte. A co je ideální svačinou? Dopoledne si dejte například tvaroh s pažitkou a ředkvičkami, odpoledne zařaďte šunkové rolky s křenem a kořenovou zeleninou.
Článek Svátky Vánoční jako strašák vysokého cholesterolu byl publikován 13. prosince 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Cholesterol: Strašák dnešní doby 29.08.2014 12.00
- Cholesterol, pravdy a mýty o něm 09.02.2011 00.00
- Máte vysoký cholesterol? Tipy na skvělé svačinky 27.06.2020 00.00
- Vyhněte se cholesterolu 06.09.2008 06.32
- Obezita a její rizika 05.03.2013 14.00
Top 10
- Proč by na vašem stole neměly chybět jogurty?
- Umíte se hýčkat? 3 tipy, jak vypnout a nechat se rozmazlovat
- Umíte rozlišit mezi úpalem a úžehem? I. díl
- Řapíkatý celer – proč ho zařadit do jídelníčku?
- Proč vyzkoušet masáž lávovými kameny?
- Umíte rozlišit mezi úpalem a úžehem? II. díl
- Proč se na jaře snadněji hubne?
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Alergie na chlad
- Kyselina hyaluronová a retinol – jak si spolu rozumí?
Tagy
dieta kašel potraviny cvičení zdraví strava IZIP zuby hubnutí
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.