Svátky Vánoční jako strašák vysokého cholesterolu

Tagy:  vyšší cholesterol, zdravé, zdravé stravování, vánoce, svátky, cukroví, tuky, cukry

Sponzorované odkazy:

Svátky Vánoční jako strašák vysokého cholesterolu

Dle statistik za poslední roky trápí vyšší či dokonce vysoký cholesterol čím dál více lidí a nutno podotknout, že už se zdaleka nejedná pouze o seniory či starší osoby. Zatímco dříve lidé jedli lokální suroviny, připravované doma, dnes se téměř všichni teenageři stravují po fast foodech a v domácnostech se objevují mražené pizzy a nejrůznější polotovary, které jsou doslova zabijákem zdraví.

Pokud se kvůli vyššímu cholesterolu musíte přes rok hlídat, každé svátky a oslavy pro vás mohou být utrpením. Jak se tedy vypořádat s Vánočními svátky, aniž byste neměli zkaženou náladu, museli si vše odpírat a zároveň nehazardovali se svým vážným zdravotním stavem?

Pravidelnost nade vše

Čeho byste se rozhodně měli držet po celý a na Vánoce dvojnásob, je pravidelné stravování. Díky tomu zrychlíte svůj metabolismus a tělo navyknete na rychlejší spalování, díky čemuž se vám tuky nebudou ukládat takovou rychlostí a v takovém množství. Přes Vánoční svátky navíc, díky pravidelné stravě, budete moci ovládat nezvladatelné chutě, které by vás v případě hladovění či dokonce půstu, velmi brzy dohnali.

Raději si upečte zdravé cukroví, autor: Heather KatsoulisRaději si upečte zdravé cukroví, autor: Heather Katsoulis

Cukroví ve zdravější podobě

Cukroví je plné jednoduchých cukrů, spousty másla, ztužených tuků a také nezdravých polev, které rozhodně nelze zařadit do zdravého jídelníčku. Naštěstí existuje spousta obdob Vánočních dobrot, díky kterým si pochutnáte na zdravém Vánoním cukroví a nejenom, že nepřiberete, ale váš cholesterol se bude držet v normě. Stačí jen klasickou mouku vyměnit za celozrnou, máslo za rostlinný tuk, ideálně kokosový olej a do každých kousků zařadit ovoce, ořechy a kakao. O tom, jak upéct zdravé Vánoční cukroví se dočtete například ZDE. Ovšem i v tomto případě se mějte na pozoru. Některé kousky mohou být poměrně kalorické, i když zdravé, proto to s jejich konzumací nepřehánějte.

Svačte zeleninu a bílkoviny

Během Vánoc se lidé nezřízeně přejídají a jedí tak nepravidelně, že absolutně nerozlišují hlavní jídla a svačiny. Vy ale na klasických 5 jídel za den rozhodně nezapomínejte a ke každé svačině, k dopolední i odpolední, si dejte bílkovinu a zeleninu. Kombinace proteinu a zeleniny vám dodá energii a navíc vás zasytí, proto nebudete mít potřebu sníst vše sladké, co zrovna uvidíte. A co je ideální svačinou? Dopoledne si dejte například tvaroh s pažitkou a ředkvičkami, odpoledne zařaďte šunkové rolky s křenem a kořenovou zeleninou.

Vánoční chody zvyšují cholesterol, autor: MakovecVánoční chody zvyšují cholesterol, autor: Makovec

Článek Svátky Vánoční jako strašák vysokého cholesterolu byl publikován 13. prosince 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...