Chcete jíst zdravě a levně? Tyto 4 suroviny vám nesmí chybět!

Tagy:  jídlo, zdraví, zdravá strava, jídelníček, stravování, menu

Sponzorované odkazy:

Chcete jíst zdravě a levně? Tyto 4 suroviny vám nesmí chybět!

Zdravá strava je tématem, které nikdy nebude dostatečně probráno, neboť stále ještě většina lidí jí a vaří velmi nezdravě, až dokonce toxicky. Možná i tento fakt ani sami neuvědomujete, ale strava ovlivňuje vznik nemoci a především rakoviny až z 60ti procent, proto byste své stravovací návyky rozhodně neměli brát na lehkou váhu. Kromě těch jedinců, kteří se nehodlají vzdát svých oblíbených uzenin a majonézy se ale najdou i tací, kterým zdravá strava připadá neuvěřitelně nákladná a složitá. Myslíte si, že žít zdravě a přitom vařit levně je nemožné? těchto několik surovin vám dokáže pravý opak.

Mrkev

Zelenina na talíři nesmí chybět a dle lékařských a výživových studií by ji měl člověk denně zkonzumovat až 400 gramů, což rozhodně není málo. Samozřejmě existuje zelenina, která není zrovna nejlevnější a pokud byste si ke každému jídlu měli udělat menší zeleninový salát s ledovými listy, cherry rajčaty a paprikou, váš rozpočet by asi narostl. Která zelenina je však velmi chutná, zdravá a navíc opravdu laciná, je mrkev. Jeden kus vás vyjde cca na 2 koruny, chroupat ji můžete k dopolední i odpolední svačině a dokonale poslouží jako dušená příloha k masu nebo vejcím.

Autor: jeffreywAutor: jeffreyw

Jablka

A obdobně, jako se zeleninou, je to i ovocem. Denně byste jej měli sníst okolo 200 gramů a rovněž je řada drahých druhů, ale i těch podstatně levnějších. Například mango není příliš levnou záležitostí a stejně tak lesní plody nebo jahody. Avšak taková jablka jsou darem z nebes a za skvělé peníze. Jedno střední jablko červené stojí přibližně 4 koruny, obsahuje až 6 gramů vlákniny a spoustu vitamínů. Jablka lze jíst samotná, ale také nastrouhaná například ve snídaňové ovesné kaši a můžete z nich i péct vynikající koláče.

Tvaroh

Mléčné produkty jsou rovněž základem zdravého stravování a pokud na ně nejste alergičtí, určitě je do svého jídelníčku pravidelně zařaďte. Například takový tvaroh obsahuje nezbytnou bílkovinu pro tvorbu svalstva a přitom minimum cukrů a odtučněná varianta i minimum tuků. Tvaroh lze používat v podobě zdravé pomazánky, do které dle chuti přidáte pažitku, zeleninu nebo třeba česnek, ale také na sladko, kdy je skvělý s ovocem, ořechy, medem nebo javorovým sirupem. Ve fantazii se meze nekladou a vanička 200 gramů tvarohu stojí přibližně 15 korun.

Vejce

Jednu dobu byla vajíčka tak drahá, že se v českých domácnostech přestala vyskytovat. Éra neuvěřitelně drahých vajíček je naštěstí pryč a proto si je můžete opět dopřávat ve velkém množství. Vejce jsou plna vitamínů a minerálů, ale především bílkoviny, která je pro tělo a nasycení organismu nezbytná. Vejce jsou ideální volbou k snídani, ale také k dopolední svačině nebo k obědu, jako rychlá a levná náhrada masa. Z vajec lze také, jak známo, péct a připravovat palačinky nebo chutné lívance.

Autor: Jorge DíazAutor: Jorge Díaz

Článek Chcete jíst zdravě a levně? Tyto 4 suroviny vám nesmí chybět! byl publikován 22. ledna 2015 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...