4 tipy, jak vše stihnout a ještě mít volný čas

Tagy:  harmonogram, kalendář, schůzka, šetření času, diář, spěch, stres, chaos, nervozita, den, týden, rodina

Sponzorované odkazy:

4 tipy, jak vše stihnout a ještě mít volný čas

Co vám řekne většina vašich známých, přátel a koneckonců i nejbližší rodina? ,,Nemám čas". Toto spojení z úst vpouští čím dál více lidí, až by se dalo téměř říct, že se lidstvo nachází v začarovaném kruhu, kdy nic nestíhá a nezvládá. Nepřipadá vám však takový stav stresující a naprosto ubíjející? Pokud totiž nemáte dostatek času, pravděpodobně nestíháte dělat své oblíbené aktivity, což je značně demotivující. Problémem většiny ale není nedostatek času, nýbrž neschopnost organizace vlastního života. Jak nedávné vědecké studie dokazují, populace si zvykla na život v poklusu a chaosu a není schopna si den rozvrhnout, cop možná nejefektivněji.

Také máte pocit, že děláte všechno a vlastně nic a nevěnujete se tomu, čemu byste opravdu chtěli? Pak se naučte svůj život lépe chápat a rozvrhnout si ho tak, že vám najednou bude připadat, že má den opravdu 24 hodin.

Určete si priority

Když se zamyslíte nad svým denním harmonogramem, možná snadno dospějete k názoru, že se mnohdy zabýváte věcmi, které nejsou až tak podstatné a vydržel by nějaký ten odklad. Například vám celou sobotu zabere třídění oblečení ve skříni, díky kterému nemůžete s přítelkyní na cvičení. Nebylo by ale lepší se věnovat tomu, čemu opravdu chcete? A stejně tak je to i s prací. Vždy se raději prioritně věnujte tomu, co ,,hoří" a pak budete mít klid a více čas i na méně důležité úlohy.

Autor: Austin CalhoonAutor: Austin Calhoon

Veďte si kalendář

Pokud máte problém si pamatovat co, kdy, jak a kde udělat, pak se nebojte kalendáře, a to rovnou pro celou rodinu. Na jednotlivé dny udělejte rozvrh svůj i partnera a rozepište do něho detailně své aktivity od nejdůležitější po méně důležitou. Možná tak objevíte několik časových rezerv, které lze efektivně využít třeba obědem s kamarádkou nebo si budete moci konečně dojít ke kadeřnici.

Naplánujte si každý den předem

Další, co je velmi důležité a co vám neuvěřitelně ušetří čas a námahu, je plánování si každého dne. Večer si v klidu se svým diářem a kalendářem sedněte ke stolu a podrobně si naplánujte nadcházející den, a to opravdu po ty nejmenší detaily. Začněte snídaní a končete ulehnutím do postele. Nezapomeňte na všechny časy a počítejte také s případným časem na nějakou přepravu. Například cesta z práce do školky a podobně. Díky časovému harmonogramu budete přesně vědět, kdy máte co zařídit, kde to vyzvednout a jistě se vám uleví.

Buďte o krok napřed

Pokud míváte přes den mnoho schůzek a nejrůznějšího zařizování po městě, pak možná čas od času narazíte na zádrhel v podobě čísla, adresy domu a podobně. Pokud víte, kam se budete nadcházející den přepravovat, v jaké restauraci máte pracovní oběd a podobně, zjistěte si dopředu z internetu všechna čísla, do GPS navigace si zadejte potřebné adresy a nezapomeňte ani na rezervace stolu. Čas, který ušetříte, je k nezaplacení.

Článek 4 tipy, jak vše stihnout a ještě mít volný čas byl publikován 3. února 2015 v 12.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...