4 tipy, jak si najít čas, když nemáte čas

Tagy:  nedostatek času, chaos, uspořádání, prokrastinace, diář, záznamy, organizace, priority

Sponzorované odkazy:

4 tipy, jak si najít čas, když nemáte čas

Každý pracující člověk to moc dobře zná a věta ,,nemám dnes čas“ je naprosto typická. Pakliže v zaměstnání musíte trávit často více jak 8 hodin, máte doma rodina, která na vás spoléhá a vy nepatříte k ženám, co by sázely na hospodyni nebo chůvu, pak se není čemu divit, že jednoduše nestíháte. Někdy můžete mít proto pocit, že nemáte čas absolutně na nic a na nikoho. Jak si zorganizovat svůj program, abyste efektivně stíhali vše, co chcete?

Mějte diář

Diář je klasikou, na kterou i manažeři nedají dopustit, neboť vám může, v organizování času, opravdu hodně pomoci. Je na vás, zda si zvolíte klasickou papírovou variantu nebo budete moderní sáhnete po elektronické formě. Obě jsou stejně užitečné a je zcela na vás, co vám vyhovuje více. Do diáře si pak zapisujte i ty největší drobnosti, na které je třeba ,myslet a které vám často mění nečekaně plány.

Ujasněte si priority

Priority jsou základ, ve kterém prostě musíte mít jasno. Jakmile je nebudete mít pevně stanoveny, těžko budete hledat čas ve svém nabitém programu. Pakliže vám dělá problém myslet abstraktně, vezměte si tužku a papír a udělejte si jednotlivé body nebo pyramidu, přičemž body směřujte od vrcholu dolů. Ty činnosti, které zůstanou dole, čili na posledním místě, můžete s klidem vypustit nebo přemístit na jiný den.

Autor: NEIMANMARCUS.COMAutor: NEIMANMARCUS.COM

Skoncujte s prokrastinací

Prokrastinace je výraz, kterým lze označit zahálení nebo odkládání důležitých činností. Díky tomu tak můžete mít snadno pocit, že nic nestíháte a přitom pouze přesouváte důležité body na jindy. Máte pocit, že stále nic nestíháte a jste v časovém presu? Pak se zamyslete nad tím, jestli místo práce často nečtete noviny, místo nákupu potravin nebloumáte po nákupním centru a zda při kontrole úkolů vašich ratolestí nesledujete jedním okem televizi. Naučte se být při všech aktivitách stoprocentně při smyslech, jedině tak je dotáhnete do konce a budete moci s čistým svědomím říct, že jste je splnili.

Naučte se říkat ,,NE“

Možná tato rada zní jako klasické cliché, nicméně spousta lidí nedokáže odřeknout jakoukoliv prosbu, nabídku či žádost. Ať už se jedná o pozvání na kávu od kamarádky nebo přesčasy v zaměstnání. Pokud zájmy ostatních stále stavíte na první místo, nelze se divit, že nestíháte svoje záležitosti. Naučte se proto mnohé odmítnout a najednou budete mít čas jít si zacvičit nebo projít s partnerem.

Autor: Cathy Stanley-EricksonAutor: Cathy Stanley-Erickson

Článek 4 tipy, jak si najít čas, když nemáte čas byl publikován 8. května 2015 v 12.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...