Ostruha v patě

Sponzorované odkazy:

Ostruha v patě

Poznal někdo z vás, jak nepříjemně bolí ostruha patní kosti? Jedná se o bodavou a úpornou bolest, která nepřestává a každé došlápnutí na nohu znamená doslova utrpení.

Vznik ostruhy

Příčin vzniku ostruhy je spousta. Mezi nejčastější paří nekvalitní boty, u žen zejména vysoké podpatky, revmatické choroby, dědičnost, obezita atd. O co se vlastně jedná? Ostruhy patní kosti jsou vlastně kostní výrůstky, které jsou způsobeny zvápenatěním šlachy na plosce nohy. Prevencí před ostruhou na patě je hlavně nošení vhodné obuvi, cvičení, masírování, protahování nohou a prstů. I krátké protažení svalů nohou pomůže k prevenci vzniku bolestí v oblasti patní kosti.
Při lehčí formě ostruhy mnohdy zabírají i protizánětlivé krémy, ortopedické pomůcky, anebo rehabilitace. Někdy se může využít v rámci rehabilitace i nízkofrekvenční pulzní magnetoterapie, která mnohdy lehčí stavy ostruhy na patách dokáže vyléčit.

Nepříjemná bolest

Ostruha patní kosti o sobě dává vědět zejména ráno, kdy bolí pat po probuzení a po prvních krocích. Bolesti bývají také na plosce nohy, anebo na okraji paty. Někdy se může vyskytnout i zarudnutí paty nebo otoky.
Pokud chcete začít s léčbou, výrazně snižte zatížení vašich nohou. Je vhodné používat tzv. měkkou podpatěnku. Dle rad našich babiček je doporučován roztok kostivalu lékařského, mas z levandule nebo mazání kyškou. Vyzkoušet se má všechno!

Masáž nohouMasáž nohou

Jako trn v patě

Bolesti paty se mohou objevit již od osmi let až do pozdního věku. Nejširší výskyt obtíží je ve středním věku. To jestli vás bolí pata, nemusí nutně znamenat, že máte ostruhu patní kosti. Nejlepší je dojít k lékaři, kdy vám diagnostikují, o jakou nemoc se jedná. Ostruha je jasně dána rentgenovým vyšetřením.
V případě, že vám nezabírají masti, gely, masáže, zdravotní obuv, prášky proti bolesti a bolest je čím dál větší a nic nepomáhá, je tu řešení. Navštivte lékaře. Lékař vám doporučí léky proti bolesti, předepíše ortopedické vložky a probere s vámi možnou příčinu vzniku ostruh a její odstranění. S největší pravděpodobností s vámi probere i to, jaké boty nosíte, zdali vás bolí záda apod. Lékař vám také může doporučit léčbu ozářením rentgenovými paprsky – zejména u vyšších věkových skupin. Jako poslední východisko je operace.

Snažte se ostruhám vyhýbat

Tvorbu ostruhy můžete výrazně ovlivnit. Noste kvalitní boty, které vám padnou. Zapomeňte na dědičné návyky, ve stylu: „maminka to měla taky, tak já je mám také“. Nesvádějte vše na genetiku a dědičnost.

Článek Ostruha v patě byl publikován 23. března 2015 v 00.00 v rubrice Nemoci a Zdraví. Autorem článku je Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...