Nebezpečí cigaretového kouře a možnosti, jak se mu vyhnout

Nebezpečí cigaretového kouře a možnosti, jak se mu vyhnout

Následky inhalování cigaretového kouře

Na nápisy na cigaretových krabičkách varující před poškozením zdraví jsme si již zvykli. Např. v Austrálii přikročili dokonce k drastičtějšímu upozorňování na následky kouření v podobě krabiček posázených šokujícími obrázky poškozených orgánů, hnijících dásní či amputovaných prstů. Přes všechny dobře míněné rady je však závislost silnější než většina z nás. Počet kuřáků na naší planetě se odhaduje na 1,3 miliardy. Z nich přibližně každý 270. ročně zemře. V absolutních číslech se jedná o 4 800 000 lidí, což je asi 550 zemřelých každou hodinu.

Tak vysoká úmrtnost je sama o sobě dosti silným argumentem proti cigaretovému kouři. Navíc, i pokud cigarety nejsou jedinou příčinou kuřákovi smrti, vědci vypočítali, že vykouření jedné cigarety zkracuje život o 5 minut. Sami si spočítejte, kolik cigaret denně vykouříte a o jaký čas se dobrovolně připravujete…

Češi a důsledky kouření

Uveďme si data přímo mapující situaci v České republice. Podle posledního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění se ke kouření přiznalo 29 % Čechů. Zatímco nejvíce příležitostných kuřáků je mezi mladými lidmi ve věku 15–19 let, nejvíce lidí, kteří s kouřením přestali, je mezi šedesátiletými a staršími osobami.

Právě dlouholetí kuřáci se často potýkají s reálnými následky inhalování cigaretového kouře obsahujícího kromě dehtu přes 5600 různých chemických sloučenin, což je častou příčinou jejich snahy s kouřením přestat. Ve většině případů je však příliš pozdě – na následky kouření zemře každoročně 18 000 občanů ČR. Z toho 8000 umírá na rakovinu (v naprosté většině případů na bronchiální karcinom – rakovinu plic), 7000 na onemocnění srdce a cév, 2000 na respirační onemocnění a 1000 na další nemoci, mezi něž patří nádory žaludku či záněty střev. Mezi nekuřáky zemře na rakovinu plic v důsledku pasivního kouření až 1500 osob ročně.

Jak přestat kouřit?

Proto pokud jste již kouřit začali, snažte se co nejdříve vdechování jedů zbavit.

Existuje více možností, jak si odvykání co nejvíce ulehčit. Pomocníky na cestě za zdravějšími zítřky mohou být žvýkačky, náplasti či elektronické cigarety. Právě ty jsou považovány za nejúčinnější.

Podle studie vědeckého týmu Dr. Jamieho Browna z University College London je odvykání kouření s elektronickou cigaretou o 60 % úspěšnější, než když se lidé snaží přestat kouřit pouze vlastní vůlí nebo pomocí nikotinových náplastí. Nejedná se o pouhý klinický výzkum, nýbrž o studii založenou na dlouhodobém sledování části britské populace.

Přestaňte kouřit včas a zbavte se svého zlozvyku jednoduše. Autor: mojeelektronickacigareta.czPřestaňte kouřit včas a zbavte se svého zlozvyku jednoduše. Autor: mojeelektronickacigareta.cz

Příčina takové úspěšnosti prozatím není zcela vědecky prokázána, je však nasnadě, že možnost zvolit si náplně do elektronických cigaret s různým obsahem nikotinu umožňují snižovat jeho dávky, a lidský organismus tak postupně naučit „zapomenout“ na závislost. Navíc e-cigarety nemění kuřákovy zvyky, pouze je převádějí do zdravější formy.

Jaké jsou vlastně výhody tzv. e-cigaret?

  • kouříte s nimi zdravěji
  • nevdechujete škodlivý kouř s obsahem dehtu způsobující vážná onemocnění, ale pouze aromatizovanou páru s obsahem nikotinu či bez něj
  • nenutíte pasivně „kouřit“ Vaši rodinu a okolí, pára se jednoduše rozplyne
  • nezpůsobují nevzhledné žloutnutí zubů
  • pomáhají přestat kouřit díky možnosti postupného snižování obsahu nikotinu v náplni e-cigarety – v tzv. e-liquidu
  • vzhledově jsou mnohem elegantnější a modernější než klasické cigarety
  • nezanechávají zápach v ústech, vlasech ani oblečení
  • nadále můžete pomocí e-cigarety zaměstnávat Vaše ruce, jako jste zvyklí u klasických cigaret

Zkuste přestat s kouřením i vy a dbejte především na kvalitu prodávaných e-cigaret a náplní od prověřených výrobců. Ty najdete například v e-shopu mojeelektronic­kacigareta.cz.

Zdroje:

  • ČSÚ – Český statistický úřad
  • WHO – Světová zdravotnická organizace
  • CVVM – Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
  • tn.nova.cz
  • www.economist.com

Článek Nebezpečí cigaretového kouře a možnosti, jak se mu vyhnout byl publikován 25. března 2015 v 21.30 v rubrice PR články. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...