Co mlsat v létě, abyste nepřibírali?

Tagy:  zdravá strava, jídelníček, hubnutí, sladké, dieta, tuky, cukry, léto

Sponzorované odkazy:

Co mlsat v létě, abyste nepřibírali?

Stravování by se mělo přizpůsobovat ročnímu období a rozhodně byste tak neměli po celý rok jíst ty samé pokrmy. Zatímco na podzim a v zimě, kdy je chladno a organismus potřebuje trochu zahřát, je dobré si dopřávat mastnější a těžší pokrmy, se kterými si tělo snadno poradí. V létě je tomu přesně naopak, proto zapomeňte na řízky a kachny a raději si dejte studenou zeleninovou polévku, rizoto, saláty na všechny způsoby a čerstvé ryby.

Odlehčit v létě jídelníček není tak složité a pro spoustu lidí naopak velmi přirozené. Co je ale často kamenem úrazu jsou dezerty. Ty se často tváří lehce a dietně, avšak opak je pravdou a vy možná na konci prázdnin zjistíte, že jste přibrali více, než přes vánoční svátky. Jaké dobroty si v létě dopřávat, abyste nepřibírali?

Zmrzlina jako kalorická bomba

Říkáte si, že vás nanuk sem a kopeček italského gellatta tam nemůže nijak váhově rozhodit? Pak jste na velikém omylu. Smetanové zmrzliny totiž obsahují nejenom cukr, ale především spoustu tuku a stávají se tak doslova kalorickou bombou. Kopeček vanilkové a opravdu té poctivé smetanové zmrzliny tak může mít okolo 400 kalorií, což je přibližná hodnota vydatného obědu. Vhodnou alternativou jsou proto sorbety a ideálně takové, které si připravíte sami doma.

Autor: Angela Schmeidel RandallAutor: Angela Schmeidel Randall

Jak na domácí sorbet?

Skvělou a neuvěřitelně jednoduchou variantou je banánový sorbet, který spočívá ve svou krocích. V prvním kromu nakrájejte banán na menší díly a nechte jej v mrazáku do druhého dne. Následně zmrzlé kousky rozmixujte dohladka a můžete podávat. Získáte tak vynikající domácí zmrzlinu v dietní verzi.

Pozor na šlehačkové dorty

Šlehačkový dort je tak nadýchaný, jemný a lahodný, že máte skoro pocit, jako by vás vůbec nezatížil. Ač ho možná v žaludku vůbec neucítíte, vaše tukové zásoby budou mluvit jinak. Se šlehačkovými dorty je to podobné jako se zmrzlinou. Kromě již tak tučné šlehačky totiž obsahují ještě mnoho cukru a dalšího tuku, což je pro tělo nevhodné. Jak si tedy dopřát odlehčenou verzi? Připravte si domácí nepečený cheesecake z tvarohu nebo mascarpone, přidejte čerstvé ovoce a pochutnáte si zdravě a dietně.

Další tipy

Skvělou letní dobrotou, po které opravdu nepřiberete, je například vodní meloun, který obsahuje až 97 procent vody. Navíc vlastní nespočet minerálů a vitamínů prospěšných pro vaše tělo. Pokud dostanete chuť na sladkosti, dejte si vysokoprocentní hořkou čokoládu, ovesné sušenky, melasky, žitné palačinky s javorovým sirupem, jahody s kokosovým cukrem a tvarohem, sezamové krekry nebo třeba domácí ovocný koláč z celozrnné žitné mouky.

Autor: zingyyellow…!Autor: zingyyellow…!

Článek Co mlsat v létě, abyste nepřibírali? byl publikován 15. srpna 2015 v 18.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...